Megérdemelt elismerés: életműdíjas lett Horváth Gyula

Horváth GyulaTehetségek Szolgálatáért Életműdíjat kapott Horváth Gyula, az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszékének címzetes egyetemi docense.

Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Kitüntetési Bizottsága a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozásban végzett önzetlen, eredményes, sok éves áldozatos munkája elismeréseként ítélte oda a díjat. Horváth évek óta a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozás nagy alakja: a József Attila Tudományegyetem Számítástudomány Tanszéken dolgozott nyugdíjazásáig, majd Budapestre költözve munkáját az ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docenseként folytatta. A JATE-n számos egyetemi projektben vett részt. Oktatási területe az algoritmusok és adatszerkezetek, míg kutatási területe az automata-elmélet és formális nyelvek voltak. Az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szegedi csoportjának volt aktív munkatársa, majd a Tehetséggondozási Szakosztály alelnökeként a diákolimpiákkal kapcsolatos teendőket végzi. 1992-től az INFODIDACT/INFOÉRA országos tanárkonferenciák kedvelt előadója és egyik főszervezője.

Az NJSZT versenyrendszerében a felsősök és középiskolások számára rendezett Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozás kategóriájában és az OKTV programozás kategóriájában feladatkitűző, tesztelő, feladatsor-összeállító. A mélyebb algoritmusismeretek elsajátítását lehetővé tevő MESTER feladatbank létrehozója, programozója és karbantartója. A versenyprogramozásban kitűnő diákok számára az olimpiai válogatóversenyek feladatsorainak elkészülését irányítja, sok- sok feladatötlettel és tesztkészítéssel maga is részt vesz a feladatsorok összeállításában. Horváth a kezdetek óta részt vesz a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI) kiválogatott magyar csapat felkészítésében. Csapatvezetőként részt vesz ezeken az olimpiákon, fáradhatatlanul fordítja a versenyfeladatokat. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiák szakmai kézikönyvének, a SYLLABUSnak a megalkotója, az olimpiai közösség egyik prominens személyisége. A középiskolás versenyeken kitűnt diákok számára szervezője az ELTE-n az egyetemisták programozási versenyének, a nemzetközi egyetemista programozóverseny (ACM ICPC) felkészítője, szervezője és csapatvezetője. A Magyarországon rendezett CEOI-k és IOI tudományos bizottságának vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elvetették a neurálisháló-alapú modellt a SZTAKI kutatói

hét márc 15 , 2021
Fényes Dániel, Németh Balázs, valamint Gáspár Péter laborvezető, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) Rendszer- és Irányításelméleti Laboratóriumának kutatói a közelmúltban jelentették meg az Energies című folyóiratban „A Novel Data-Driven Modeling and Control Design Method for Autonomous Vehicles” című publikációjukat, amelyben az önvezető járművek irányításrendszerének tervezéséhez kifejlesztett új modelljüket mutatták […]
Google autó

És még ez is...