Még mindig nem tudni ki támadta meg a kormányzati informatikai rendszert

1

Mostanáig semmilyen ország vagy szervezet nem vállalta magára a kormányzati informatikai hálózat elleni hétvégi, úgynevezett elosztott túlterheléses támadást, amellyel több kormányzati honlapot tettek részlegesen vagy teljesen elérhetetlenné – közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI megkeresésére. A támadók az úgynevezett elosztott szolgáltatásmegtagadási támadás (DDoS) módszerét alkalmazták. Ezt a támadók a célpontszerverek leterhelésével érhetik el oly módon, hogy olyan mennyiségű adatot továbbítanak a támadott szerver felé, hogy az a valós kérésekre már nem képes válaszolni.

A tárca szerint a mostani támadás összetettségét és komplexitását jellemzi, hogy a támadások során felhasznált számítógépek valós címeit rejtették, több DDoS támadásfajtát kombináltak, valamint a támadás erősségét – szükség szerint, annak hatását figyelve – növelték. Az elkövetők hamisított ip-címeket használtak fel, ami miatt a támadók, vagy akár a támadás céljából felhasznált számítógépek nem vagy nehezen azonosíthatóak. A támadás körülményeinek pontos megállapításához szükséges vizsgálatokat, a támadások nyomainak elemzését a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) szakemberei jelenleg is folytatják, a NISZ a szolgáltatások elérhetőségét biztosítja — fejtette ki a BM közleményében.

One thought on “Még mindig nem tudni ki támadta meg a kormányzati informatikai rendszert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Németh Szilárd: a kormányzati informatikai rendszert ért támadás célja szándékos károkozás volt

szo ápr 9 , 2016
A kormányzati informatikai rendszert ért támadás célja szándékos károkozás volt, ugyanakkor ez nem sikerült – jelentette ki Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke. Mint elmondta: nagy mennyiségű adat érkezett, amelynek az volt a célja, hogy összezavarja a rendszereket, ne lehessen hozzáférni kormányzati portálokhoz, a kormány ne tudja teljesíteni a szolgáltatásait, […]

Friss, ropogós