Még mindig megfelelő szintű védelmet biztosít az európai-amerikai adatvédelmi egyezmény

Továbbra is megfelelő szintű védelmet biztosít az Európai Unióból az amerikai vállalatok felé irányuló személyes adatoknak az unió és az Egyesült Államok között 2016-ban létrejött adatvédelmi egyezmény, az uniós ajánlások átültetése érdekében az amerikai hatóságok által tett lépések javítottak a rendszer működésén – közölte az uniós bizottság. Az Európai Bizottság az úgynevezett adatvédelmi pajzs életbe lépését követő második év tapasztalatait összegző jelentésében kiemelte, a megtett lépések közé tartozik, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma megerősítette a tanúsítási eljárást, valamint ellenőrzési rendszert hozott létre, amely során véletlenszerűen választanak ki vállalatokat, hogy ellenőrizzék, megfelelnek-e a szerződés alapelveinek.

Vera Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos tájékoztatása szerint a további megfelelőség felülvizsgálatára vonatkozó eljárások között szerepel az adatvédelmi pajzsban részt vevők weboldalainak elemzése is, annak érdekében, hogy az adatvédelmi nyilatkozatokhoz vezető hivatkozások megfelelőek-e. Mint elmondta, az amerikai fél létrehozott egy hamis állításokat felismerő rendszert, amely megakadályozza, hogy a tanúsítással nem rendelkező vállalatok a valóságnak nem megfelelő adatokat tegyenek közzé megfelelőségükről. Az uniós biztos kiemelte, az Európai Bizottság elvárja, hogy az amerikai hatóságok 2019. február 28-ig kijelöljenek egy állandó ombudsmant a jelenlegi megbízott helyére. Az állandó ombudsman fontos mechanizmus, amely biztosítani fogja, hogy megfelelően kezeljék az amerikai hatóságok személyes adatokhoz történő hozzáférésével kapcsolatban felmerülő panaszokat. Amennyiben ez nem történik meg a fenti időpontig, a bizottság intézkedéseket vesz fontolóra az általános adatvédelmi rendelettel összhangban – tette hozzá Jourová.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Eladják a UPC Directet

hét dec 24 , 2018
A Liberty Global bejelentette, hogy eladja az M7 Group nevű luxemburgi cégnek a a DTH műholdas televíziós szolgáltatásokat nyújtó leányvállalatát, ami jelenleg a kelet-európai piacon négy országot szolgál ki. A DTH műholdas televíziós szolgáltatása Magyarországon UPC Direct márkanéven fut. Az ügylet értéke megközelítőleg 180 millió euró, míg a tranzakció szabályozói […]
televízió