Még Magyarország is elítélte az orosz kibertámadásokat

Fancy Bear alias APT28Az Európai Unió (EU) és tagállamai, illetve a NATO elítélték a Németország és Csehország elleni orosz kibertámadásokat.

Berlin szerint az orosz katonai hírszerzéshez köthető APT28 hackercsoport támadást követett el tavaly a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ellen, illetve a cseh külügyminisztérium közölte, hogy az állami intézmények is a kiberhadjárat célpontjai voltak. Az EU közleményében hangsúlyozták, hogy „Oroszország folyamatosan felelőtlenül viselkedik a kibertérben, mivel demokratikus intézményeket, kormányzati szerveket és létfontosságú infrastruktúra-szolgáltatókat vesz célba az EU-ban és azon kívül is.” Felhívták a figyelmet, hogy ez a fajta magatartás ellentétes a nemzetközi normákkal.

„Az EU nem fogja eltűrni az olyan tevékenységeket, melyek célja a kiemelten fontos infrastruktúránk lerombolása, a társadalmi kohézió gyengítése és a demokratikus folyamatok befolyásolása, tekintettel az idei uniós és a világ több mint hatvan országában zajló választásokra. Az EU és tagállamai továbbra is együttműködnek nemzetközi partnereikkel a nyitott, szabad, stabil és biztonságos kibertér előmozdítása érdekében” – olvasható a közleményben.

A NATO pénteken közölte: a szövetségesek elismerik, hogy a Németországban és Csehországban folytatott rosszindulatú kibertevékenységekért az orosz állam, illetve az orosz katonai hírszerzés (GRU) által támogatott APT28 hackerszervezet a felelős. „A szövetségesek aggodalommal veszik tudomásul azt is, hogy ugyanez a fenyegető szereplő más nemzeti kormányzati szerveket, létfontosságú infrastruktúra-üzemeltetőket is célba vett a szövetségen belül, a többi között Litvániában, Lengyelországban, Szlovákiában és Svédországban” — áll a sajtóközleményben.

A NATO részéről aláhúzták: a szervezet eltökélt, hogy a kiberfenyegetések teljes spektrumának elrettentéséhez szükséges képességeket a szövetségesek egymás támogatása érdekében alkalmazzák, egyebek között az összehangolt válaszlépések mérlegelésével. „Felszólítunk minden államot, beleértve Oroszországot is, hogy tartsák tiszteletben nemzetközi kötelezettségeiket, és járjanak el a kibertérben előírt felelős állami magatartás ENSZ meghatározta keretein belül” – húzták alá a NATO sajtóközleményében.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A hülyeség nem mentő körülmény

vas máj 5 , 2024
ShareTweetPinShareBanki csalók „áldozataként” lett pénzmosás miatt vádlott egy zalai férfi, aki hitel reményében a bankkártyáját és PIN-kódját is elküldte egy elefántcsontparti címre, ahol azután pénzmosásra használták a számláját. A Zala Vármegyei Főügyészség szóvivője, Jánky Judit tájékoztatása szerint a középkorú zalaegerszegi férfi 2021 nyarán hitelfelvételi lehetőségek után kutakodott az interneten, amikor […]
bankkártya

És még ez is...