Még küzd a tévé, de veszíteni fog

monoszkopAz online elérhető tartalmak és az okoseszközök véget vetnek a hagyományos tévézés aranykorának. Ma már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat, hanem rögzítjük és visszanézzük azokat, online kölcsönzünk filmeket és videómegosztó oldalakat látogatunk. A tévézéshez pedig többé már tévére sincs szükség: a felnőtt netezők nyolcvan százaléka legalább egy másik eszköz képernyőjén (is) szokott filmeket, videókat nézni. Az okostelefonok és tabletek a mobilinternet révén pedig már a lakásból is kiszabadítják a tévézést, hiszen bárhol és bármikor lehetővé teszik azt – derül ki az eNETMagyar Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” friss kutatásából, amely a tévénézési szokások változásaival foglalkozik.

A vizsgálat szerint a hagyományos tévénézés mellett egyre nagyobb teret hódít az egyéb képernyőkön történő mozgóképes tartalomfogyasztás, és az ehhez szükséges eszközök már a felnőtt magyar internetezők többségének rendelkezésére is állnak: laptopot 66 százalék, okostelefont 62 százalék, asztali számítógépet 60 százalék, tabletet pedig 34 százalék használ. Mind a négy eszköz esetében az online videónézés dominál a mozgóképes tartalomfogyasztást tekintve. A laptoppal és az asztali számítógéppel rendelkezők háromnegyede, a tablet és az okostelefon tulajdonosoknak pedig már több mint kétharmada szokta készülékét legalább időnként videónézésre (is) használni. Az élő tévéműsor megtekintése, valamint a tévéműsor visszanézése egyelőre kevésbé jellemző, bár mindkettő a laptopot használók körében a legnagyobb arányú, még esetükben sem éri el a 20 százalék, illetve a 40 százalékot.

Már nem csak az tehát a kérdés, hogy milyen tartalmat fogyasztunk, hanem az is, hogy milyen képernyőn tesszük azt. Bár a tévé szerepe továbbra is sokak számára meghatározó, kizárólagossága megszűnőben van, mivel már a felnőtt netezők 80 százaléka legalább egy másik eszközt is használ a tévé mellett vagy helyett mozgóképes tartalmak fogyasztáshoz. A tévének így folyamatosan meg kell küzdenie a figyelemért a többi képernyővel. A tabletek és az okostelefonok mobilitásuknak és könnyű használhatóságuknak köszönhetően a tartalomtípusok mindegyikénél egyre meghatározóbbá válnak, hiszen segítségükkel bárhol és bármikor, akár hagyományos tévénézés helyett, akár közben is tudunk tartalmakat fogyasztani. A fogyasztás módját is megváltoztatták, mivel ezeket jellemzően egyedül, míg a tévét inkább közösen használjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Domino: SIM kártya cserével itt a 4G-s kánaán

ked márc 24 , 2015
Eljött az az idő, amit a feltöltőkártyás Magyar Telekom ügyfelek már alig bírtak kivárni: ezentúl ők is élvezhetik a 4G mobilinternet szolgáltatás előnyeit. Ezzel a Telekom jelenleg elérhető lakossági díjcsomagjainak mindegyike 4G-képessé válik. A társaság feltöltőkártyás díjcsomaggal rendelkező ügyfelei által jelenleg használt SIM kártyák nem alkalmasak a kapcsolódásra a 4G […]
sim-kartya

Friss, ropogós