Meg kell a szívnek szakadni: a Facebook és a Twitter nem volt felkészülve az orosz dezinformációs hadjáratra

A Facebook és a Twitter vezetői szenátusi meghallgatásukon elismerték, hogy az általuk irányított közösségi médiumok nem voltak felkészülve a 2016-os választási kampányba való orosz dezinformációs hadjáratra.

A médiaóriások vezetőit a szenátus hírszerzési bizottságában hallgatták meg. A törvényhozók várták volna a Google-t működtető Alphabet vállalat vezetőjét is, Larry Page vezérigazgató azonban lemondta a részvételt. Sheryl Sandberg, a Facebook operatív igazgatója és Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója egyaránt elismerte, hogy túlságosan lassan reagáltak az orosz befolyásolási kísérletekre a 2016-os elnökválasztás kampányában. Ugyanakkor mindketten azt állították, hogy mára jelentősen javítottak ellenőrzési módszereiken. Sandberg például azt mondta, hogy több száz rosszindulatú, bizonyítottan egymással együttműködő, vagy hamis Facebook-fiókot töröltek, és – mint fogalmazott – „amint észleljük, hogy rossz szándékú szereplők megpróbálják felhasználni oldalainkat, azonnal kizárjuk őket”. Dorsey szintén az ellenőrzés szigorításának fontosságát hangsúlyozta, és utalt arra, hogy a Twitter néhány héttel ezelőtt értesítette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is, amikor valószínűsíthetően iráni fiókok jelentek meg a Twitteren.

A meghallgatáson Richard Burr, a szenátus hírszerzési bizottságának republikánus vezetője leszögezte: az a „nemzetbiztonsági sebezhetőség” és „elfogadhatatlan kockázat”, amelyre tavaly novemberben, szintén ebben az ügyben tartott meghallgatáson hívta fel a figyelmet, változatlanul gondot jelent. Aggodalmának adott hangot, hogy a médiavállalatok még mindig nem tettek elegendő intézkedést biztonságuk érdekében. Majd hozzátette, még mindig nem biztos abban, hogy a dolgok egyáltalán jó irányban haladnak -e. Jack Warner, a bizottság vezető demokrata párti tagja szintén aggodalmait hangoztatta. „Szkeptikus vagyok, hogy egyedül képesek lesznek-e megküzdeni ezzel a kihívással. A kongresszusnak kell cselekednie” – fogalmazott a virginiai szenátor. A meghallgatás előtt Donald Trump – aki korábban is politikai elfogultságokat vetett a közösségi médiumok vezetőinek szemére – ismételten bírálta e fórumok működtetőit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A British Airways több százezer utasának banki adatait lophatták el hackerek

sze szept 12 , 2018
A British Airways (BA) hozzávetőleg 380 ezer utasának banki adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban. A BA beszámolója szerint a vállalat online foglalási rendszerét ért támadás augusztus 21-én, közép-európai idő szerint 23.58 órától szeptember 5-én 22.45-ig – vagyis több mint két hétig – tartott. A cég közölte, hogy a hackertámadást […]

És még ez is...