Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban LX.

  • Országonkénti bontásban az Egyesült Államok vállalatai jegyezték be a legtöbb szabadalmat tavaly Európában, 46,2 ezret, 5,5 százalékkal többet a 2018-asnál. A második a rangsorban 26,8 ezer szabadalommal Németország 0,5 százalékos növekedéssel. Japán cégek 22,1 ezer szabadalmat jegyeztek be, 2,3 százalékkal kevesebbet az előző évinél. Kína a rangsorban a negyedik 12,2 ezer szabadalommal, 29,2 százalékkal többel az előző évinél. A bejegyzett szabadalmak ötödik legnagyobb származási helye Franciaország volt tavaly 10,1 ezerrel, 2,9 százalékos csökkenéssel. Magyarország 100, az előző évinél 15,3 százalékkal kevesebb szabadalom bejegyzésével a 41. lett a rangsorban.
  • Tudta, hogy az egészségügyiszoftvereket is gyártó Philips a világ több mint száz országában van jelen és mintegy 77 ezer embert foglalkoztat?
  • A digitális képzések területén a kutatások már a koronavírus-járvány előtt is komoly erősödést jeleztek: míg 2017-ben 46 milliárd dolláros bevétele volt az e-oktatásnak, 2025-re pedig 325 milliárd dolláros piacot prognosztizálnak.
  • Az eNET legfrissebb kutatása szerint 3,8 millióra emelkedett azok száma, akik Magyarországon alkalmanként vagy rendszeresen videojátékot játszanak, a másfél évvel ezelőtti 425 ezerről idén tavaszra több mint 540 ezerre nőtt a hazai e-sport közösség, azaz az e-sportolók és szurkolók együttes száma
  • A Verizon Adatszivárgás 2019-es kutatása szerint a kibertámadások több mint negyven százaléka a kis- és középvállalkozásokat veszi célba,
  • Kutatások szerint az MI a következő tíz évben 14 százalékkal növeli a globális gazdasági teljesítményt. A Világgazdasági Fórum (WEF) adatai szerint a következő két évben a világban 75 millió munkakört vált ki az automatizálás és az MI, ugyanakkor 133 millió munkahelyet teremt.
  • A PwC tanulmánya szerint a 2030-as évek közepére közel 900 ezer állást, az összes munkahely egynegyedét formálja át az automatizáció és robotizáció. A munkaerőpiac ilyen gyors és radikális átalakulása sokakat hozhat nehéz helyzetbe, a leginkább érintett területek között van például a szállítmányozás, gyártás és adminisztráció.
  • Az Európai Bizottság jelentése szerint a nagyvállalatok 38,5 százaléka vesz igénybe felhőszolgáltatásokat. A kis- és középvállalkozások túlnyomó többsége azonban még nem alkalmazza a digitális technológiákat. Utóbbiaknak még tavaly is csak a 17,5 százaléka értékesített termékeket és szolgáltatásokat a világhálón keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NMHH: óvakodjunk az álhírektől!

vas szept 6 , 2020
Nem mindegy, hogy B. Károly megölte vagy megölelte rég nem látott szerelmét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló kampánya az álhírek felismeréséhez nyújt segítséget – elsősorban az idősebb generációknak.  Az NMHH tavalyi kutatása szerint a 15 évnél idősebb hazai internetezők 53 százaléka – saját bevallása szerint […]
Fake news, álhír

Friss, ropogós