Meg fogsz döbbenni: a világ informatikája számokban LIX.

  • Tavaly, 2019-ben kiemelkedően sok volt az adatszivárgás, csak az első kilenc hónapban 5183 incidensről érkezett jelentés, amelyek összesen közel nyolcmilliárd adatrekordot érintettek. A piacelemzéssel is foglalkozó Gartner becslései szerint pedig 2022-re a kiberbiztonságra fordított összeg világszinten eléri a 113,7 milliárd dollárt.
  • A Gartner jelentése azt vetíti előre, hogy 2020-ra az új IoT-projektek (Internet of Things – a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása) nyolcvan százaléka mobilnetre vagy vezeték nélküli hálózatokra épül majd.
  • A mobilszolgáltatók már 2016-ban elindították a 2G/3G hálózatok kivezetését. A lépést az országok egy részében az operátorok, máshol a kormányok kezdeményezték. Az Analysys Mason kutatása szerint elsőként Ausztráliában a Telstra kapcsolta le a 2G hálózatát, egy évvel később ugyanezt tette, az amerikai AT&T. Szingapúrban és Tajvanon viszont már állami döntés nyomán vezették ki a 2G technológiát. Az első 3G hálózat lekapcsolását Norvégiában hajtotta végre a Telia/Telenor páros 2018-ban — gyüjtötte össze a Digitrendi.hu.
  • A videojáták-piac 2019-ben 53,4 milliárd forintra bővült a 2018-as 41 milliárdról, míg az e-sportpiac mérete eközben 24 milliárdról 43 milliárdra nőtt. Az egyik vezető nemzetközi tanácsadó cég, a Gartner 2019 végén készült kutatása szerint 500 amerikai IoT technológiai cég 75 százaléka már használja vagy tervezi használni a blockchaint. A PricewaterhouseCoopers (PwC) előrejelzése szerint a mesterséges intelligencia 2030-ig Kínában 26, Észak-Amerikában 14, Európában pedig mintegy tíz százalékkal növeli a bruttó hazai összterméket (GDP).
  • Az EU-ban bejegyzett számítástechnikai szabadalmak 2019-es listáját az Alphabet és a Microsoft vezeti egyaránt 673 bejegyzéssel. A rangsorban harmadik Samsung 630, a negyedik Huawei pedig 382 számítástechnikai szabadalmat védett le Európában, az ötödik helyen álló Intel pedig 339-et. A Tractica szerint a mesterséges intelligencia alkalmazások globális piaci volumene a várakozások szerint mintegy 120 milliárd dollárra bővül 2025-re, ami tizenkétszeres növekedést jelent a 2018-as szinthez viszonyítva).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Idén online rendezik meg az Irodalom Éjszakáját

vas jún 21 , 2020
Huszonhárom ország huszonhárom szerzőjének művei kelnek életre az Örkény István Színház színművészei és meghívott vendégművészek tolmácsolásában az idén online megrendezett Irodalom Éjszakáján június 24. és 26. között. A résztvevő országok – Ausztria, Belgium (Vallónia-Brüsszel), Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, […]
könyv

Friss, ropogós