Maximum az inflációval megegyező áremelés engedélyezett

NMHHA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) meghozta a vezetékes telefonszolgáltatások kiskereskedelmi piacát érintő határozatát. A határozat szerint a piacon működő jelentős piaci erejű szolgáltatók legfeljebb az éves infláció mértékével megegyezően emelhetik havi díjaikat, és továbbra is kötelesek előfizetőik számára biztosítani a közvetítő-választás lehetőségét. Az NMHH negyedszer folytatta le piacelemzési eljárását a vezetékes telefonszolgáltatások kiskereskedelmi piacán. Az elemzésbe bevont szektor a hagyományos telefonszolgáltatásokat, az internet alapú telefonszolgáltatásokat (VoIP) és az előfizető által kért, meghatározott helyen használható mobilszolgáltatásokat („home zone”) foglalja magában. A hatóság, új alapokra helyezett elemzési eljárása során három jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatót azonosított; ezek a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC.

Számukra a piaci verseny ösztönzése és az előfizetők védelme érdekében kötelezettségek írhatók elő. Az NMHH a három szolgáltató számára határozatban írta elő az indokolatlanul magas díjak alkalmazásának tilalmát. Eszerint a JPE-k a vezetékes telefon előfizetési díjaikat 2013-ban nem emelhetik az éves inflációnál nagyobb mértékben. Ezen túlmenően továbbra is kötelesek előfizetőik számára biztosítani a közvetítőválasztás lehetőségét is. Egyetlen szolgáltató sem korlátozhatja a közvetítőválasztást, azaz előfizetők egy időben több szolgáltatóval is állhatnak szerződésben, és szabadon döntenek arról, hogy melyik távközlési cég tarifáit használva kezdeményeznek hívásokat. A szolgáltatóknak továbbra is tilos az előfizetők indokolatlan megkülönböztetése, de ezt a kötelezettséget már a hírközlési törvény (Eht.) írja elő. Ennek értelmében a szolgáltató nem köthet olyan hűségszerződést, amit az előfizető csak aránytalan és nem indokolható költségek megfizetésével lenne képes módosítani vagy felmondani.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kanadai internetes patika vezetőjét ítélték börtönbüntetésre az USÁ-ban

hét jan 21 , 2013
ShareTweetPinShare  Négy év szabadságvesztést szabott ki az amerikai bíróság arra a kanadai vállalkozóra, aki illegális és hamis gyógyszereket értékesített amerikai vevőknek. A Metronews beszámolója szerint a kanadai internetes gyógyszer-értékesítés megteremtésében úttörőnek számított az a honlap, amelynek tulajdonosát a napokban letöltendő szabadságvesztésre ítélte Miami bírósága. A négy év szabadságvesztés mellett 300 […]
ZX-81

És még ez is...