Máshol így működik az e-jegyrendszer VII.

jeruzsalemA Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a napokban írta alá a fővárosi elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződést. Sorozatunkban az elektronikus jegyrendszer működésének külföldi példáit mutatjuk be.

Az izraeli tömegközlekedés a 2011 júliusában végrehajtott reformmal megkezdte az átállást a fényképes, bankkártyához hasonlító zöld elektronikus jegyekre. Az okosjegyeken csipeken tárolják az esetleges diák-, nyugdíjas, vagy más kedvezmény mértékét, valamint a feltöltéskor kifizetett összeget, amelyből a jegy kezelésekor, vagyis a járművekre szálláshoz szükséges leolvasáskor automatikusan levonódik az utazás költsége. A kártyákat az autóbusztársaságok helyi központjaiban vagy a nagyobb vonatállomásokon egy kérdőív kitöltése és a kedvezményeket biztosító iratok bemutatása után díjmentesen készítik el, helyben lefényképezve az utasokat. A kártyákat ettől kezdve egyénileg választható összegekkel lehet feltölteni a vasútállomásokon, a buszpályaudvarokon, buszokra szálláskor a sofőröknél, illetve a buszmegállók napelemmel működő feltöltő automatáiban — írja az MTI.

Az okosjegyekkel minden tömegközlekedési eszközön lehet utazni, a vonatokon, a buszokon, valamint Jeruzsálemben a villamoson. Az „okosjegyekre” lehet havi, heti vagy napi bérletet feltölteni, de ezentúl is használatával húsz százalék kedvezményt kap az azt használó utazó. Az elektronikus jegyek mellett továbbra is használatban vannak az egyszeri vagy retúrutazásra jogosító papír alapú jegyek is Izraelben. (Folytatjuk.)

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.