Máshol így működik az e-jegyrendszer III.

sbahnA Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a napokban írta alá a fővárosi elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződést. Sorozatunkban az elektronikus jegyrendszer működésének külföldi példáit mutatjuk be.

Németországban a hagyományos, papíralapú jegyrendszer a meghatározó a közösségi közlekedésben, de egyre inkább terjed az elektronikus jegy, a tízmilliomodik csipkártyát idén nyáron adták ki. A német közlekedési vállalatok szövetsége (VDV) 1999-ben határozta el, hogy kidolgoznak egy csipkártya-alapú jegyrendszert, és 2003-ban alapítottak egy projekttársaságot a technológia kifejlesztésére. Az e-Ticket nevű rendszer tesztüzeme 2005-ben, használata 2006-ban indult, azóta országszerte 270 helyi közösségi közlekedési vállalat és szövetség vezette be. A rendszer révén elért bevétel meghaladja az évi egymilliárd eurót — írja az MTI.

Az e-Ticket fő eleme egy bankkártya méretű – a felhasználó bankszámlájával összekötött – csipkártya, amellyel készpénzhasználat nélkül lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. Fizetni lehet előre vagy utólag, és olyan beállítást is meg lehet adni, amellyel a kártya automatikusan feltöltődik, amikor az egyenleg egy meghatározott szint alá csökken. A rendszer viszonylag lassan terjed, és a szolgáltatók nem használják ki teljes körűen. Például Berlinben egyelőre csak a Deutsche Bahn vasúttársaság érdekeltségébe tartozó városi gyorsvasút (S-Bahn) bérletével és a berlin-brandenburgi tömegközlekedési szövetség (VBB) bérletével rendelkező utasok kaphatnak ilyen kártyát, akik a napi 3,6 millió utas nagyjából egyharmadát teszik ki.

A díjszabás bérletvásárlásra ösztönöz, bár jövőre nemcsak a vonaljegy vagy a napijegy, hanem a bérlet is drágul. A főváros területének túlnyomó részét lefedő A és B övezetben használható vonaljegy ára januártól 2,6 euróról 2,7 euróra emelkedik, a napijegyért 6,7 euró helyett 6,9 eurót kell fizetni, míg a havi bérlet 78 euró helyett 79,5 euróba kerül majd, és az éves bérlet ára 722 euróról 744 euróra emelkedik. (Folytatjuk.)

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kalapács alá kerül egy működő Apple 1

hét okt 20 , 2014
Egy működő Apple 1 számítógép is kalapács alá kerül a Bonhams aukciósház tudományos ínyencségeket kínáló október 22-i árverésén. A technológiai tételek fénypontjaként beharangozott Apple 1 számítógép értékét nagyjából félmillió dollárra (120 millió forint) taksálják. Az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet szakértő is megvizsgálta, megállapítva, hogy az áramköri lap – az Apple 1 […]