Máshol így működik az e-jegyrendszer I.

metroA Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a napokban írta alá a fővárosi elektronikus jegyrendszer kiépítésére és üzemeltetésére vonatkozó szerződést a német Scheidt&Bachmann céggel. A beruházás 2017-ben fejeződik be, a főváros a tervek szerint másfél millió, névre szóló csipkártyát bocsát ki és mintegy kilencmillió név nélküli, rövid lejáratút. Sorozatunkban az elektronikus jegyrendszer működésének külföldi példáit mutatjuk be.

A washingtoni metrón a klasszikus egyszer használatos jegyek helyett feltölthető értéktároló kártyákkal lehet közlekedni. Ezek egyik formája a mágnescsíkos papír menetjegy, a másik pedig az 1999-ben bevezetett, 1-28 napos bérletként használható mikrochipes műanyag közelítő kártya, amelyről a szenzor közvetlen érintkezés – az irattárcából vagy a táskából való elővétele – nélkül olvashatja le az érvényesség idejét vagy emelheti le a pótdíjat — írja az MTI.

A fővárosi tömegközlekedési hálózatra a kölcsönösség alapján mind a washingtoni közlekedési hatóság (WMATA) által kibocsátott SmarTrip, mind a marylandi közlekedési igazgatóság (MTA) által kiadott CharmCard érvényes, csakúgy, mint az egész washingtoni-baltimore-i agglomeráció tömegközlekedési hálózatára, beleértve a helyi érdekű vonat- és az államon belüli távolsági buszközlekedést. A kártyák 2004 óta a metrómegállók közelében létesített parkolók díjának kiegyenlítésére is használhatók. Környezetvédelmi, hamisításvédelmi megfontolásokból papírjegyek a fővárosi autóbuszokon 2011 óta nem használhatók, a viteldíjat a vezetőnél kell kifizetni.

A San Diego-i Cubic Transportation Systems, Inc. által SmarTip volt az amerikai tömegközlekedésben elsőként bevezetett közelítő kártya. A washingtoni metrón (Metrorailen) a WMATA honlapja minden SmarTrip-kártyával megtett utazás 1 dollárral olcsóbb, mint ha papírjegyet használna az utas, a Metrobuson pedig felszállásonként 20 centtel kevesebbe kerül, mint a készpénzes fizetés. A napijegy 14 dollár 50 centbe, a 28 napra szóló 237 dollárba kerül, a plasztikkártya ötdolláros alapárából három dollár leutazható. (Folytatjuk.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Symantec: mégsem volt jó ötlet a Veritas felvásárlása

szo okt 18 , 2014
A Symantec Corp. amerikai kiberbiztonsági vállalat vizsgálgatja azokat a terveket, amelyek alapján két különböző vállalatba szervezné át tevékenységét a versenyképesség és a hatékonyság növelésének érdekében. A Bloomberg hírügynökség jól tájékozott forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egyik vállalatba kerülne az évi hétmilliárd dolláros forgalmú Symantec számára kulcsfontosságú terület, a számítógépek biztonságát […]

És még ez is...