Márciusban újra kezdik: nyit az NJSZT informatikatörténeti kiállítása

EMG-666 programozható számológépMárcius 5-én újranyit a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) szegedi informatikatörténeti kiállítása a Szent-Györgyi Albert Agorában.

A közlemény szerint a hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető. Csízy villamosmérnök a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője, az 1970-es, 1980-as években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkot. A művész nem hisz a „humán” és a „reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

A március 11-én megnyíló időszaki kiállítás rendezői is ezt az elvet követték: összekapcsolták a művészetet a technikával, az informatikai örökséggel. A tárlaton Csízy computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépeket is megismerhetik a látogatók. Így bemutatják a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is. A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy az emlékévre készített, friss művében.

Az NJSZT az évforduló alkalmából a www.neumann120.hu címen érhető honlapot indított, melyen minden fontos információ megtalálható az emlékév eseményeiről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Európai Bizottság: tilos a TikTok használata a mobilokon

pén febr 24 , 2023
Az Európai Bizottság (EB) az intézmény informatikai biztonságának javítása érdekében megtiltja munkatársai számára a kínai tulajdonban álló TikTok alkalmazás használatát a vállalati eszközökön és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt. A tájékoztatás szerint az intézkedés célja az EB birtokában lévő adatok és információk védelme, valamint az, hogy megóvják az intézményt […]
TikTok

És még ez is...