Már tudjuk mitől válik valaki “szúnyogmágnessé”

vasmuszakibolt, szunyogA bőr speciális illata tesz egyes embereket “szúnyogmágnessé”, és ez a tulajdonság évek alatt sem változik – állapította meg egy új amerikai kutatás.

“Ha bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben fordulnak elő egy ember bőrén, akkor ő lesz az, akiből a piknik alatt a legtöbbet lakmároznak a szúnyogok” – idézte a The Guardian Leslie Vosshallt, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusát. A kutatók olyan kísérletet terveztek, amelyben egyes emberek illatát vetették össze. Arra kértek 64 önéntest az egyetemről és a környékről, hogy alkarjukon viseljenek nejlonharisnyát, ami átveszi a bőrük szagát. A harisnyákat egy hosszú cső végén egyesével csapdákba helyezték, ezután több tucat szúnyogot engedtek rájuk.

“A rovarok a legvonzóbb szagú emberek mintája körül zsongtak, ez azonnal egyértelmű lett” – magyarázta Maria Elena De Obaldia, a tanulmány másik szerzője. A mintákat ezután “körmérkőzéseken” versenyeztették, míg kiderült, hogy a győztes illat nagyjából százszor vonzóbb volt a szúnyogoknak, mint az utolsó helyezett. A kutatók az egyiptomi csípőszúnyogot (Aedes aegypti) használták a kísérlethez, ez a faj terjeszti többek között a sárgalázat, a zika- és a dengue-lázat. Ugyanazokat az embereket több éven át vizsgálták, a különbségek megmaradtak – mondta Matt DeGennaro, a Floridai Nemzetközi Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban.

A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő, mint másokén. Ezek a “zsíros molekulák” a bőr természetes hidratálásában vesznek rész, az emberek különböző arányban termelik őket. A bőrön élő egészséges baktériumok ezeket megeszik, így állítják elő a bőr illatprofiljának egy részét – magyarázta. A kutatás segíthet új módszereket találni, melyekkel távol tarthatók a szúnyogok. Talán lehetséges, hogy a bőrbaktériumok befolyásolhatók, és az ember vonzó illatán lehet változtatni – vélte Jeff Riffell, a Washingtoni Egyetem neurobiológusa.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Technológiai fejlesztések az online élő fogadásnál

pén okt 28 , 2022
A digitális élő fogadás színre lép A sportfogadás nagyon hosszú múltra tekint vissza. Amióta az emberek sportolnak, gyakorlatilag azóta próbálják a fogadók megtippelni a sportrendezvény eredményét és ezt összekötik egy nyereményt biztosító szerencsejátékkal. A fogadás hosszú évtizedeken keresztül kísérte a sporteseményeket, de a digitális korszak beköszöntéig egy helyi tevékenységnek számított. […]
sport