Már nem álom az internet szinte határtalan megfigyelése

Andrzej-DudaAláírta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön azt az ellenzék által élesen bírált törvénymódosítást, amely egy alkotmánybírósági döntésnek eleget téve újraszabályozza az állami hatóságok által végzett elektronikus megfigyelést és adatrögzítést. Az alkotmánybíróság 2014 júliusában alkotmányellenesnek találta a jogszabály korábbi változatának egyes előírásait, többek között az elektronikus megfigyelés és adatrögzítés bírósági felügyeletére vonatkozókat, valamint azokat, melyek az egyes operatív tevékenységek jogi alapját határozták meg.

A testület azt is előírta, hogy a törvény szabja meg a megfigyelés időtartamának felső határát, mivel a jogszabály előző változata ezt nem tartalmazta. A jóváhagyott törvénymódosítás legfeljebb 18 hónapi időtartamra engedélyezi az operatív megfigyelést. A törvénymódosítást a parlamenti ellenzéken kívül a lengyel jogászszervezetek és egyes civil szervezetek is élesen bírálták. Az állampolgári jogok szóvivője, Adam Bodnar úgy vélte, hogy a jogszabály lehetővé teszi “az internet szinte határtalan megfigyelését“, és kilátásba helyezte alkotmánybírósági panasz benyújtását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Alamuszi támadások lehetetlenítik el a vállalatokat

szo febr 6 , 2016
A QUADRON RENDSZER Információvédelmi Kft. előrejelzése szerint idén az it-biztonsági trendek tekintetében számos tényező előre látható. Exponenciálisan növekszik majd a digitális incidensek száma, nagy komplexitású, célzott támadások várhatóak. Pontosan látható azoknak a szoftvereknek és verzióknak a listája, amelyek 2016-ban kerülnek „End-of-Life” kategóriába, azaz amikor a gyártó már nem ad sem […]
hacker

Friss, ropogós