Már megint nyakunkon a fizika napja

EinsteinÚjra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), szombaton a résztvevők előadásokat hallhatnak, érdekes kísérleteket láthatnak, bemutatkoznak a kutatócsoportok, s az is kiderül, milyen széles körben hasznosítható a fizikus diploma.

Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője Gábor Dénesről, öt évtizeddel ezelőtti Nobel-díjáról, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekről tart nyitóelőadást. Szalai Tamás a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról beszél, Iglói Ferenc pedig a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert, kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat mutatja be. A vendégek – akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is – érdekes fizikai kísérleteket láthatnak és bemutatják tevékenységüket az SZTE Fizikai Intézetének kutatócsoportjai. Az érdeklődők emellett – meghívott kutatóintézeti és céges partnerek bemutatói révén – a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek. A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, melyhez FizShow néven szintén látványos kísérletek bemutatója kapcsolódik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Felvételi előtt: holnap nyílt nap az ELTÉ-n

csü jan 27 , 2022
Ma, pénteken  a felvételi döntés előtt álló középiskolások illetve az informatika területén továbbtanulni szándékozók részére az ELTE Informatikai Kar Online Nyílt Napot tart. Ezen a rendezvényen a felvételivel, a választható informatikai képzéseinkkel, a hallgatói élettel kapcsolatos fontos, praktikus információkra helyezzük a hangsúlyt. Készítettünk egy virtuális Campus túrát is, annak érdekében, […]
felvételi vizsga

És még ez is...