Már megint megbírságolták a Magyar Telekomot

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogsértőnek ítélte a Magyar Telekom Nyrt. összehasonlító reklámjait, ezért 35 millió forintos bírságot szabott ki a vállalatra – közölte a hivatal.

A GVH tájékoztatása szerint A Magyar Telekom 4G mobilinternetet választják a legtöbben. Bízd rá magad! szlogenű kampányban a társaság nem tárgyilagosan hasonlította össze a saját szolgáltatását a versenytársakéval. A hirdetés üzenete szerint a Magyar Telekom 4G mobilinternetet többen használják, mint a Telenor vagy a Vodafone 4G mobilinternet-szolgáltatását. A hivatal közölte, hogy a hirdetésben nem teljesült az ellenőrizhetőség követelménye. A Magyar Telekom állításait a hivatkozott gyorsjelentések nem támasztják alá, mivel azok 2014 januárjában készültek utoljára, továbbá nem tartalmaznak adatokat a 4G hálózat használóiról – írták. A GVH szerint csak a lényeges, meghatározó, jellemző és ellenőrizhető tulajdonságra vonatkozó összehasonlító reklámok jogszerűek és az összehasonlításnak is tárgyilagosnak kell lennie.

Megállapították továbbá, hogy az ellenőrizhetőség akkor sem teljesül, ha a reklám hitelességét a fogyasztó nem tudja ellenőrizni, mert az csak bírósági perrel vagy egy hatósági eljárással igazolható. Utaltak arra is, hogy a kampány idején a mobilinternet-piac jelentősen átalakult a hálózatfejlesztések miatt, ezért a reklámok valóságtartalma, hitelessége csak később – akár több év elteltével – állapítható meg, így azok közzététele a hivatal szerint tisztességtelen volt. A GVH a kommunikációs kampány 2015 júliusa és augusztusa között megjelent tájékoztatásait vizsgálta, a bírság kiszabásakor a kommunikációs költségekre alapozott. Súlyosító körülményként értékelték, hogy a 4G szolgáltatás a kampány idején sok fogyasztó előtt még ismeretlen volt, ezáltal a szolgáltató információs előnyhöz jutott — áll a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Térítésmentes it-tanfolyamot indított az SAP

sze márc 1 , 2017
Ismét megtartják azt a tanfolyamot, amely az üzleti informatika legizgalmasabb területeibe vezeti be a résztvevőket. A magyar nyelvű kurzust épp tizenharmadszor szervezi meg az SAP: a többlépcsős kurzus teljesen ingyenes, az ELTE hallgatói számára. A programot az SAP Hungary Kft. szervezi a MAVE Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete, és az ELTE Informatikai […]
tanuló osztály

Friss, ropogós