Már megint a Windows-zal van a baj

windowsxpA Windows operációs rendszert érintő új kritikus sebezhetőség kihasználásával amerikai és európai célpontokat támadtak a kiberbűnözők. A Microsoft Windows OLE Package Manager Remote Code Execution sérülékenység (CVE-2014-4114) lehetővé teszi a támadók számára, hogy Object linking és embedding (OLE) fájlokat ágyazzanak be külső helyszínekről, illetve a biztonsági rés arra is használható, hogy kártevőket telepítsenek az áldozatok számítógépeire. A sérülékenységet valószínűleg a Sandworm elnevezésű kiberkémkedéssel foglalkozó csoport használta a Backdoor.Lancafdo.A (más néven Black Energy) kártevő célba juttatásához a kiszemelt szervezeteknél. A sérülékenység a Windows Vista Service Pack 2-től a Windows 8.1-ig, valamint a Windows Server 2008 és 2012 verzióig a Windows minden verzióját érinti.

A biztonsági rést az iSIGHT Partners munkatársai fedezték fel. Véleményük szerint az újonnan felfedezett hibát már néhány esetben ki is használták a NATO-t, ukrán kormányszerveket, nyugat-európai kormányzati szervezeteket, az energetikai szektorban tevékenykedő vállalatokat, európai telekommunikációs vállalatokat, valamint amerikai oktatási intézményeket érintő kiberkémkedési támadások során. A Symantec szerint a sérülékenységet kihasználó támadások augusztus óta zajlanak. A támadásokat az iSIGHT egy fejlett, folyamatos fenyegetést jelentő csoportnak (advanced persistent threat – APT) tulajdonította, amelyet Sandwormnak neveztek el.

A Symantec az összes érintett Windows-felhasználó számára azt javasolja, hogy minél előbb telepítsék a Microsoft által kiadott Microsoft Security Bulletin MS14-060 számú biztonsági frissítést, amely tartalmazza a biztonsági rést megszüntető javítást. Emellett bizonyosodjanak meg róla, hogy biztonsági szoftverük adatbázisát megfelelően frissítették és elővigyázatosan járjanak el az e-mailek csatolmányainak megnyitásakor, különösen akkor, ha azok ismeretlen feladótól érkeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így fukarkodhatsz az időddel nyomtatáskor

pén okt 17 , 2014
Paradoxon, hogy egyre több olyan gép létezik, amely elvégzi helyettünk a tennivalókat, mégis egyre kevesebb időnk van. Ugyanis a feladatok száma is egyre nő. Éppen ezért célszerű minden lehetséges módszert igénybe venni, amelyek egyszerűbbé és gyorsabbá teszik a rutinszerűnek számító tevékenységeket, hogy több idő maradjon az igazán fontos munkára. Az […]