Már magyarul is tud a Copilot for Microsoft 365

Microsoft CopilotA Microsoft bejelentése szerint 16 újabb nyelvvel gyarapodott azon nyelvek száma, amelyeket a vállalat generatív mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazása, a Copilot for Microsoft 365 támogat. A magyar is ezek között van.

A Microsoft úgy tervezte meg a Copilotot, hogy „a mesterséges intelligencia a mindennapokban legyen a segítő társa” a felhasználóknak. Ez egy olyan MI-re alapuló megoldás, amely a feladatok végrehajtásában, információk gyors felkutatásában, szövegek létrehozásában és a programozásban segíti az embereket. A Copilot for Microsoft 365 egyesíti a nagy nyelvi modellek és a Microsoft 365 alkalmazások előnyeit, hogy a felhasználóit még kreatívabbá és hatékonyabbá tegye, hogy még többre legyenek képesek.

A Copilot kétféle módon is beépült a Microsoft 365-be. Egyfelől az irodai alkalmazásokon belül, többek között a Word-ben, a PowerPoint-ban, az Outlook-ban, a Teams-be és az Excel-ben könnyíti meg tartalmak létrehozását. Másfelől az alkalmazások között teremti meg a lehetőségét az adatok és tartalmak – dokumentumok, naptárbejegyzések, beszélgetések, értekezletek és névjegyek – megosztásának, ami egy adott feladat elvégzését könnyíti meg, a Copilotra bízva a lépések összehangolását és automatizálását.

A Copilot például részletes feljegyzést készít

az értekezletekről a felmerült témák, és a fontosabb tennivalók automatikus összegzésével. A megoldás segítségével a felhasználók könnyedén átalakíthatják a Word-ben készült dokumentumokat lenyűgöző, látványos PowerPoint előadásokká, vagy ügyfélajánlatokat készíthetnek a SharePointon tárolt, releváns adatok kigyűjtésével, megfelelő utasítások (promptok) használatával pedig személyre szabott tartalmakat kreálhatnak. A Copilot in Outlook.com segít az e-mailek megfogalmazásában és megválaszolásában.

“Nagyon örülünk annak, hogy a Copilot for Microsoft 365 magyar nyelven is elérhetővé vált, amit a hazai piacon már nagyon vártak. A programozóink már eddig is örömmel használták a Copilotot, most azonban olyan felhasználási területek előtt is megnyílt ez a lehetőség, amelyek erősen kötődnek a magyar nyelvhez. Mérföldkő jelentőségű fejlesztésről van tehát szó, amely lendületet ad a mesterséges intelligencia további elterjedésének, még inkább bevonja Magyarországot abba a technológia forradalomba, amely a szemünk láttára alakítja át a világunkat. Részesei lehetünk egy olyan globális technológiai paradigmaváltásnak, amely újraértelmezi a szektorokat, munkaköröket és értékként tekint a nyelvünkre és a kultúránkra, miközben össze is köt bennünket a más nyelvű és kultúrájú emberekkel” – mondta el Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezetője.

A Microsoft 365 alkalmazások

a felhasználók beállításai szerinti nyelveket használják a kommunikációra. Ahhoz, hogy adott alkalmazáson belül (Microsoft Teams, Word, PowerPoint, Excel, Microsoft365.com, Bing.com) a funkciókat magyarul lehessen elérni, a felhasználónak a magyar nyelvet kell beállítani alapértelmezett nyelvként. A Microsoft MI-megoldásai folyamatosan tanulnak. Előfordulhat, hogy a Copilot for Microsoft 365 nem ismer még fel egy-egy kifejezést, sajátos nyelvi fordulatot, amelyek egy adott nyelvre jellemzőek, hiszen a nagy nyelvi modellek meghatározott nyelveket és azok változatait fedik le. Mind a bemeneti, mind pedig a kimeneti oldalon, ezeknek a modelleknek el kell még sajátítaniuk bizonyos szókincset a legjobb működés érdekében.

A Microsoft több mint egy éve vezette be a Copilot for Microsoft 365-öt. Ez a rövid idő is elég volt azonban ahhoz, hogy megmutassa milyen hatalmas előnyökkel jár a használata az ügyfelei számára. Mélyinterjúk során az alábbi megállapítások születtek: a Copilotot használó emberek hetven százaléka tapasztalt hatékonyságnövekedés; hetvenhét százalékuk mondta azt, hogy megismerve a Copilot előnyeit, nem szeretné ezeket nélkülözni a jövőben.

A Copilot for Microsoft 365 a következő előfizetési formákban érhető el a vállalkozások számára: Microsoft 365 E3, E5, Business Standard, Business Premium, Office 365 E3 és E5. A Microsoft célja az, hogy a Copilot for Microsoft 365-öt bármilyen típusú és méretű vállalkozás számára elérhetővé tegye. Azok az ügyfelek, akik rendelkeznek Microsoft 365 F3 and F1 (a terepen dolgozó munkatársaiknak), Office 365 E1, Business Basic előfizetéssel, már most használatba vehetik a megoldást, az elkövetkező hetekben pedig további előfizetéses konstrukciókban is lehetőség lesz a Copilot for Microsoft 365 megvásárlására.

Előnyök, hátrányok

plusz, pozitívAz első és talán legjelentősebb előnye a Copilotnak az, hogy jelentős idő- és energia-megtakarítást jelent a fejlesztők számára. A Copilot mesterséges intelligenciája segít kiegészíteni a kódot azáltal, hogy automatikusan javaslatokat tesz a kódolás folyamatában. Ezáltal a fejlesztők gyorsabban tudnak dolgozni, mivel nem kell minden részletet kézzel megírniuk. Emellett a Copilot segít minimalizálni a hibák számát a kódolás során, mivel az intelligens algoritmusok általában helyes és hatékony kódot generálnak.

A másik fontos előnye a Copilotnak az, hogy segít a kezdő fejlesztőknek is. A kezdő fejlesztők gyakran küzdenek a kódolás alapvető kihívásaival, és nehéz megtanulni a helyes szintaxist és struktúrát. A Copilot ebben segíthet azzal, hogy aktív segítséget nyújt a kódolás során, és tanácsokat ad a kezdőknek a helyes megközelítésről. Ezáltal a Copilot hozzájárulhat a fejlesztői közösség bővítéséhez és a tudás megosztásához.

minusz, negatívEzekkel szemben, a Copilotnak számos hátránya is van. Az egyik ilyen hátrány az adatvédelem és a biztonság kérdése. Mivel a Copilot mesterséges intelligenciát használ, szüksége van nagy mennyiségű adatra és kódon végzett tanulásra. Ezáltal felmerülhet a kérdés, hogy a fejlesztők által megosztott kódok és adatok biztonságosak-e, és nincsenek-e kiszolgáltatva a bizalmas információk kiszivárgásának.

Hátrány az emberi fejlesztők munkájának elvesztése. Mivel a Copilot képes automatizálni sok kódolási feladatot, ez potenciálisan csökkentheti a fejlesztők számára elérhető munkahelyek számát, különösen az alapvető vagy rutinszerű feladatok terén. Ez különösen aggasztó lehet a fejlődő országokban, ahol a szoftverfejlesztés fontos forrása lehet a foglalkoztatásnak.

A Copilot potenciális hátránya az is, hogy a fejlesztők túlzottan is támaszkodhatnak rá, és elveszíthetik a kódolás alapvető készségeit és tudását. Ha a fejlesztők túlzottan támaszkodnak az intelligens kódkiegészítőkre, akkor elveszíthetik a kódolás folyamatának alapjait és azokat a készségeket, amelyek nélkülözhetetlenek a problémák megoldásához és a hatékony fejlesztéshez.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Krausz Ferenc kapta a Műegyetem Neumann professzori címét

vas máj 12 , 2024
ShareTweetPinShareKrausz Ferenc Nobel-díjas fizikus a Műegyetem Neumann professzori címét, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az intézmény díszpolgári kitüntetését vette át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorától. A közlemény szerint Czigány Tibor rektor az eseményen a díjazottakat méltatva elmondta, hogy most két olyan embert köszöntenek, aki […]
Krausz Ferenc

És még ez is...