Már informatikus-üzemmérnököt is képeznek Magyarországon, lassan jönnek az informatikai segédmunkások

Pontosan 1038 fővel több diák tanulhat a hazai informatikai felsőoktatásban, állami finanszírozásban a 2018-2019-es tanévben. Ez közel ötödével több mint az előző tanévben. A növekedés közel felét egy újonnan bevezetett képzési szint, az informatikus-üzemmérnök képzés adja. Ez korábban nem szerepelt a felsőoktatási palettán, beindítását tavaly kezdeményezte a magyar felsőoktatási Intézmények konzorciuma és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége. A Magyar Akkreditációs Bizottság 2018 január 15-én adta meg a szakindítási engedélyt Budapesten a Budapesti Műszaki Egyetemnek, vidéken pedig a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemnek. Idén várhatóan 450 diák kezdheti meg tanulmányait az új képzésben, állami finanszírozásban. A diákok január utolsó hetétől február 15-éig jelentkezhetnek a felvi.hu oldalon.

 

Vélemény
A mantra szerint 20-22 ezer informatikus hiányzik most nagyon Magyarországon. Ráadásul eddig kevesebb informatikus végzett évente, mint amennyien nyugdíjba mentek… és akkor még nem beszéltünk azokról, akik külföldön próbálnak boldogulni. Így hát úgy tűnik ez az ezer fős többlet is csak 15-20 év alatt képes egyensúlyba hozni a munkaerő-keresletet a kínálattal, már ha egyáltalán. Ezért sem tartjuk jó iránynak a követelmények leszállítását, a gyorstalpalón végzett, képesítés nélküli programozók, vagy informatikai segédmunkások tömeges képzését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ötsebességes switch-eket dob piacra a Netgear

hét jan 22 , 2018
A Netgear kibővíti az ötféle hálózati sebességre képes Multi-Gigabit switch termékcsaládját. Az öt sebességre képes switchek 100 Mbps, 1 Gbps, 2,5 Gbps, 5 Gbps vagy 10 Gbps sebességgel működnek. A modern nagy teljesítményű hálózati eszközök, mint például a hálózati kártyák, gaming pc-k, asztali számítógépek, szerverek, NAS adattárolók és AC Wave 2 Wireless hozzáférési […]

És még ez is...