Már a kétévesek is kütyüznek

A gyerekek digitális eszközhasználatáról készült kutatás az ELTE-n több mint ezer szülő megkérdezésével. A felmérés szerint a gyerekek egyre korábban és nagyobb arányban használnak digitális eszközöket, így már a kétévesek fele „kütyüzik”. A kutatók megállapításai között szerepel az is, hogy a szülők személyes példája is hatással van a gyerekek digitális eszközhasználatára: ha egy gyerek azt látja, hogy a szülő folyton mobilozik és érzelmileg fontos számára a telefon, akkor a gyerek is fontosnak tartja majd és többet fog foglalkozni vele. A kutatás során az Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor munkatársai azt vizsgálják, hogy a 2010 után született gyerekek -az Alfa Generáció- milyen mértékben használnak digitális eszközöket, és ez hogyan hat a fejlődésükre. (Az etológia a biológiának az állatok viselkedésével foglalkozó ága. A -szerk- megj.).

Az eredmények alapján a gyerekek egyre korábban és egyre nagyobb arányban használnak digitális eszközöket. A vizsgált korosztály 44 százaléka rendszeresen használ mobilt vagy tabletet, átlagosan napi fél órát. Két éves kortól már a gyerekek fele „kütyüzik”, a négy év feletti gyerekeknél ez az arány pedig már hatvan százalék. Az eredmények azt mutatták, hogy már az egy és két év közöttieknek is több mint egyharmada használja a mobileszközöket. „Ez azért lényeges, mert ekkor az agy még nagyon plasztikus, fejlődésben van, és e korai élményeknek nagy hatása lehet a gyerekek fejlődésére, akár pozitív, akár negatív irányban” – idézik a beszámolóban Konok Veronikát, a publikáció első szerzőjét. A kutatásból az is kiderül, hogy a gyerekek egyre korábbi életkorban kezdik el használni a mobileszközöket. Míg például 2013-ban a két és három év közötti gyerekeknek még csak a tíz százaléka mobilozott, addig a felmérés idején (2017-ben) a két-három éveseknek már a negyven százaléka használt ilyen eszközöket.

Az Alfa Generáció Laborban dolgozó pszichológusok, biológusok és informatikusok kifejlesztettek egy olyan applikációcsomagot, amelynek célja, hogy keretek közé szorítsa a túlzásba vitt digitális eszközhasználatot és kompenzálja annak feltételezett negatív hatásait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Deloitte: elnyerte végső formáját a NAV onlineszámla-rendszere

sze nov 13 , 2019
Elnyerte végső formáját az onlineszámla-rendszer, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) valós idejű számlaadat-szolgáltatás támogatására fejlesztett rendszere, a 2.0 verziószámot viselő csomag jelentős változásokat hoz – hívja fel a figyelmet a Deloitte. Mint írják a kapcsolódó tesztrendszer október közepén indult, és október végén módosult. Az adózóknak így közel fél éves felkészülési […]

És még ez is...