Már a férgek sem a régiek

Idén júniusában hat trójai és három reklámprogram (adware) foglalja el az ESET top10-es kártevő listájának zömét, így mindössze egyetlen féreg típusú kártevőnek jutott hely.

A legfontosabb változás, hogy az előző hónap első és második helyezettje helyet cserélt, így a mezőnyt ezúttal a JS/Adware.AztecMedia adware vezeti jelentős fölénnyel. Ez egy olyan adware alkalmazás, amelyet kéretlen hirdetések megjelenítésére terveztek. Második helyen találjuk a JS/Chromex.Submelius programot, amely trójai észrevétlenül rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét. Az átirányításért felelős rosszindulatú program kódja jellemzően észrevétlenül beágyazódik az adott HTML oldalakba, trójaiként pedig hamis Chrome böngésző kiegészítőként is találkozhatunk vele.

A toplista e havi újonca pedig szintén egy reklámprogram lett, a nyolcadik pozíciót elfoglaló JS/Adware.Serhoxs. Ez a rusnyaság egy olyan kéretlen alkalmazás, amelynek célja különféle reklámok megjelenítése a fertőzött számítógépen. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található. Általánosságban elmondható, hogy a különféle adware programok jellemzően olyan kéretlen alkalmazások, amelyek hirdetések megjelenítésére terveztek. Szerencsére az ESET antivírus megoldásainak telepítésekor ezek ellen külön opcióval védekezhetünk, így ha a kéretlen programok szűrése lehetőséget választjuk ki, úgy ezek a zavaró reklámprogramok is blokkolásra, detektálásra, szűrésre kerülnek.

Vírustoplista
1. JS/Adware.AztecMedia adware
2. JS/Chromex.Submelius trójai
3. JS/Adware.Imali adware
4. JS/ProxyChanger trójai
5. LNK/Agent.DV trójai
6. JS/Danger.ScriptAttachment trójai
7. HTML/FakeAlert trójai
8. JS/Adware.Serhoxs adware
9. Win32/Adware.ELEX trójai
10. Win32/Bundpil féreg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Még egy világrengető fejlesztés

ked aug 1 , 2017
Azok, akik arról álmodoznak, hogy kedvenc színészükkel, énekesükkel, vagy szerelmük hasonmásával randizzanak, azoknak jó hír, hogy egy magyar startup jóvoltából valóra válhat álmuk. A mesterséges intelligenciának hála, elegendő egy fotót feltölteniük álmaik férfijáról vagy nőjéről és láss csodát: a legnagyobb magyar társkereső oldal már mutatja is, kik hasonlítanak rá a […]

Friss, ropogós