Már 26 Galileo-műhold kering a Föld körül

Az elmúlt hetekben újabb négy Galileo-műholdat bocsátottak fel sikeresen az európai Ariane-5 hordozórakétán a Francia Guyanában található európai űrrepülőtérről. A mostanra 26 műholdat tartalmazó konstellációval az EU globális navigációs műholdrendszere még pontosabb jelet fog biztosítani egy sor fontos szolgáltatás számára. A Galileo 2016 decembere óta nyújt helymeghatározási és időmérő szolgáltatásokat mintegy 400 millió felhasználó számára. A mai felbocsátás közelebb viszi a konstellációt a 2020-ban elérendő teljes működési kapacitásához, amikor 30 műhold fog keringeni az európai polgárok feje felett. Az akkor elérhető 20 cm-es pontossággal a Galileo lesz a világ legpontosabb műholdas navigációs rendszere. érdekesség, hogy az összes Galileo-műholdat azon gyerekek után nevezik el, akiknek a rajzai a 2011-ben megrendezett Galileo rajzversenyen nyertek. A legutóbb útjára indított négy műholdat a következő gyerekek után nevezték el: Tara Szlovéniából, Samuel Szlovákiából, Anna Finnországból és Ellen Svédországból.

A Galileo szolgáltatásai
– A nyilvános Galileo-szolgáltatás egy ingyenes helymeghatározási, navigációs és időmeghatározási szolgáltatás, amelyet bárki használhat Galileo-funkcióval rendelkező eszközökkel.
– A Galileo keresési és mentési szolgáltatása meghatározza egy bekapcsolt helyzetjeladóból érkező vészjelek kiindulási helyét.
– A Galileo kormányzati ellenőrzésű szolgáltatása biztonsági szempontból érzékeny alkalmazásokat foglal magában, például katonai műveletek céljára a hatóságok részére kialakított titkosított szolgáltatást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így óvhatod meg a telefonod nyáron II.

sze aug 1 , 2018
Már javában tombol a nyár, ezért az LG összeszedett néhány tippet, amiket betartva még nyáron is könnyen megóvhatjuk kedvenc készülékünket. Alig kivehető képernyő Erős napsütés esetén előfordul, hogy abban sem vagyunk biztosak, hogy egyáltalán feloldottuk a mobilunk képernyőjét. Sokszor a helyzetbe beletörődve inkább megvárjuk, amíg végre árnyékos helyre kerülünk. Tipp: […]
okostelefon