Május nyolcadikáig lehet pályázni: 390 millió infokommunikációs akadálymentesítésre

hallasserultA térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra 390 millió forintot különített el a kormány az idei költségvetésből, közölte Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő Székesfehérváron. A támogatás a siket, nagyothalló és siketvak személyek jelnyelvi tolmácsszolgáltatáshoz való hozzáférésének biztosítását szolgálja, ezáltal önálló életvitelük és társadalmi esélyegyenlőségük előmozdítását. Tapolczai szerint Európában egyedülálló szolgáltatás jött létre, sehol máshol nincs ilyen egységes szakmai háttér és finanszírozás, mint Magyarországon.

A térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás iránti igény az elmúlt években folyamatosan és jelentősen nőtt, tavaly 22 tolmácsszolgálat negyvenezer tolmácsórával 2500 embernek segített az önálló életvitel elősegítésében. Ennek megfelelően 2010 óta a duplájára emelkedett a költségvetésben a jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra fordított összeg is. Idén 390 millió forintot fordít a kormányzás a jelnyelvi tolmácsszolgáltatásra.

A potentátok említést tettek a Siket és Nagyothallók Országos Szövetségének Európában is egyedülálló projektjéről, a KONTAKT Tolmácsszolgálatról, amelyet 540 millió forintos uniós támogatásból valósítottak meg. Az infokommunikációs akadálymentesítés a KONTAKT tolmácsszolgáltatás keretében úgy valósul meg, hogy a tolmács (jelnyelvi vagy írótolmács) távolról közreműködik. A hallássérült ügyfél és a tolmács nem tartózkodik egy helyen. Ezáltal a tolmács időt nyer, hiszen megspórolja az utazásra és a várakozásra szánt időt. A Térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás támogatása 2015. június 1-jétől 2018. március 31-ig terjedő időszakra című pályázatra május 8-ig lehet pályázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jelszóhasználat: semmiből sem tanulunk

hét ápr 27 , 2015
A Kaspersky felmérése szerint minden ötödik internet-felhasználó felételezi, hogy a jelszavai nem jelenthetnek értéket a kiberbűnözők számára, pedig sokszor a jelszavak jelentik a kulcsot a személyes adatainkhoz, a magánéletünkhöz vagy akár a pénzünkhöz is, és az elvesztésükkel járó következmények sokszor az ismerőseinket is érintik. Példának okáért egy feltört e-mail fiók […]