Magyarországon is terjednek az okos mérőórák

voo-kristof-komDecembertől több mint hatvanezer okos mérőórát helyeznek üzembe a főváros több kerületében és néhány vidéki városban, ezek szolgáltatják majd a lakosság és a cégek víz, gáz, távhő és áram fogyasztásáról az adatokat a KOM Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) mintaprojektjének a keretében.

Az okos mérőórák a hagyományos mérőórákkal szemben nemcsak az aktuális fogyasztást mutatják meg, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is tartalmazzák — mondta Vöő Kristóf, a KOM vezérigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Az eszközökön tárolt adatok értelmezéséhez jön majd létre egy okos mérési központ, amelyben olyan számítógépes rendszereket, alkalmazásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon vagy az okostelefonján is kaphat információkat közüzemi fogyasztásáról.

Az okos mérőórák energia megtakarításra is lehetőséget adnak azzal, hogy naprakész információval szolgálnak a fogyasztóknak és a közüzemi szolgáltatóknak egyaránt – ismertette Vöő. Hozzátette, a mintaprojekt megvalósítására 21 millió euró áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió (EU) engedélyével. A projekt finanszírozását, megvalósítását, eredményeit az EU folyamatosan ellenőrzi.

Okos mérőórákat Budapest III., IV., VIII., XIV., XVIII. kerületében, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, illetve Pakson és Pécsett szerelnek majd fel. A projekt keretében több mint hatvanezer okos mérőórát helyeznek üzembe, ebből húszezer lesz az újonnan vásárolt, a fennmaradó részben pedig a meglévő mérőórákat alakítják át adatkommunikációs egység beépítésével. A KOM Központi Okos Mérés Zrt. a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Drónvédelmi rendszert indít a Deutsche Telekom

vas nov 20 , 2016
ShareTweetPinShareMég az idén elindítaná saját fejlesztésű drónvédelmi rendszerét a Deutsche Telekom – írja az innoportal.hu. A német távközlési óriás rendszerét autóipari tesztpályák biztosítására, kritikus infrastruktúrák, valamint repterek védelmére egyaránt használnák. Az elmúlt időszakban a drónok egyre gyakrabban kerülnek kritikusan közel a légi járművekhez és egyre többször sértik meg a repülési […]
drón

És még ez is...