Magyarországon is megteremtené az NFT-k piacát egy startup

inventori.ioA magyar Inventori Solutions Kft. startup belép a hamisíthatatlan egyedi azonosítók, a nem helyettesíthető tokenek (non-fungible token – NFT) piacára, Magyarországon is megteremtve a blokklánc-technológián alapuló tokenek kereskedelmét, amelyek piaca a világban néhány év alatt 300-700 millió dollárra ugrott – nyilatkozta Bárczi István, az társaság ügyvezetője. A hiteles termék-nyomonkövetési megoldásokkal foglalkozó magyar társaság, az Inventori minőségi tanúsítványok tokenizálásával valamint eredet igazolásával lép a piacra. Ezek a tokenek az adott tárgy tulajdonságait írják le, megváltoztathatatlan módon. Bárczi kifejtette, az NFT értelmezhető úgy, mint egy fizikai termék egyedi digitális mása: kereskedhetnek vele, továbbadhatják, és nem másolhatják le egy az egyben. Ez alkalmassá teszi arra is, hogy a konkrét tárgy nélkül is birtoklást hitelesíthessenek vele, valamint hogy egy szerződésként értelmezzék – fejtette ki.

Az NFT-k fő tulajdonsága az egyediség, minden token esetében megadják az úgynevezett metaadatokat, az adott digitális eszköz különlegességét, amely hasonlít egy termékspecifikációhoz. Ez részletezi az egyedi információkat, beleértve készítőjének blokklánc címét. A blokkláncon tárolt információk teljesen transzparensek, a címhez tartozó személyazonosság pedig rejtve marad, mindaddig, ameddig a cím tulajdonosa fel nem fedi azt. Az Inventori a termékhez készített tokennel igazolja annak eredetiségét. A technológia alkalmazása annyira új, olyan fiatal iparágról van szó, hogy alkalmazási területeinek feltérképezése javában zajlik a világban is, példaként említette egy digitális művészeti alkotás megvásárlását, vagy egy belépőjegy megvásárlását egy koncertre; minden olyan felhasználást ahol hamisíthatják a terméket.

Az Inventori 2020. januárjában alakult, novemberben a Digitális Jólét Programban, GINOP-pályázaton 200 millió forint támogatást kaptak a blokklánc alapú megoldások kidolgozására. Jelenleg 13 munkatárs, köztük hat fejlesztő dolgozik a vállalkozásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lánctartozások: átlagosan már csak tíz napot csúsznak az állami vállalatok

vas júl 4 , 2021
A magyar cégvezetők nagy része jelentős gazdasági növekedésre készül, de a tartozási láncok miatt bizonytalan maradhat a piac, ami főleg a kisvállalatoknak okozhat gondot – hívta fel a figyelmet az Intrum Zrt. követeléskezelő társaság. A magyar válaszadók 47 százaléka az idén nagyobb mértékű gazdasági növekedésre számít, mint évek óta bármikor, […]
Deszpot Károly

És még ez is...