Magyarországon annyi a digitális rádiózásnak

Több mint 25 év után anélkül szűnik meg az országos digitális rádiós műsorszórás(DAB+), hogy országossá fejlődött és élesbe kapcsolt volna. A szakhatóság felmérése szerint ugyanis sem a tartalomszolgáltatók, sem a hallgatók nem igazán vevők a rádiózás digitális formájára — számolt be a digitrendi.hu.

Magyarország 1995-ben kezdte meg a DAB sugárzási kísérletét – ugyanabban az évben, amikor a BBC rendszeresen szintén sugározni kezdett a DAB-on –, 2008-ban pedig átállt a DAB+ technológiára, ami még fejlettebb. Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán fellelhető információk szerint 2107-ben a magyar lakosság 38 százalékának van (volt) rá lehetősége, hogy – DAB vételére alkalmas készülékkel a közszolgálati, és egy-két kereskedelmi adót foghasson. A digitális rádiózásra vonatkozó szerződés 2020. szeptember 5-én járt le úgy, hogy egyelőre nem lesz folytatás. A miértre vonatkozó kérdésével a digitrendi megkereste a szakhatóságot. A válaszból kiderül, hogy az elmúlt 12 év visszajelzései alapján sem a piaci sem a hallgatói oldalról nem mutatkozott valós igény a digitális rádiózásra, ezért a hatóság most nem írt ki új pályázatot a frekvenciára. A megszűnő magyarországi DAB+ hálózat még mindig kísérleti jelleggel sugároz rádióműsorokat, továbbra is harminc százalékos lefedettséggel Budapest környékén. A sugárzott csatornákon ugyanaz az adás megy, mint ami az analóg sugárzáson keresztül is hallható. A rádiós digitális átállásra nincs kötelezettség sem a magyar, sem az uniós szabályozás szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kamu állásajánlatok: fejvadásznak álcázzák magukat a hackerek

vas szept 6 , 2020
Fejvadászoktól érkező megkeresésnek álcázzák leveleiket észak-koreai hackerek, akik így próbálják meg rávenni az áldozataikat – elsősorban a hadiipar, a nemzetvédelem és az energiaszektor munkatársait –, hogy kártevőt telepítsenek a gépeikre. Az Amerikai Egyesült Államok kiberbiztonsággal foglalkozó hivatala (United States Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, CISA) egy friss jelentésében a vállalatokat […]
Észak-Korea, hacker