Magyarok fejlesztették, németeké a licenc

Az élelmiszerbiztonság és -nyomonkövetés rendszerében való tudományos-üzleti együttműködésről írtak alá megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) és a fejlesztésben résztvevő hazai vállalkozások képviselői. Szilvássy Zoltán, a DE rektora kiemelte: a megállapodás értelmében egyesítik az egyetem kutatás-fejlesztési potenciálját az egyetemi élelmiszeripari klaszterbe tömörült vállalatok tapasztalataival és a kereskedelem informatikai támogatásának területén 25 éves tapasztalattal rendelkező Laurel cégcsoport minőségbiztosítási tudásával. Kifejtette, hogy a nemzetközi összefogásban, jelentős magyar részvétellel fejlesztett, TE-FOOD elnevezésű blockchain-alapú megoldás ma a világ legfejlettebb, legbiztonságosabb és ugyanakkor legolcsóbban üzemeltethető élelmiszerbiztonsági rendszere. Bejelentette, hogy az intézményben elindítják az ehhez kapcsolódó új technológiát oktató képzést, hogy Debrecenben egy meghatározó európai élelmiszerbiztonsági kompetenciaközpont alakulhasson ki.

A TE-FOOD megoldás az élelmiszer útját a termelőtől, tenyésztőtől egyetlen folyamatként kezeli egészen a vásárlás időpontjáig, a keletkezett adatokhoz pedig egy mobilalkalmazáson keresztül a vevők éppúgy hozzáférnek, mint az élelmiszerlánc bármely szereplője, vagy az ellenőrző hatóságok emberei – ismertette Árokszállási Erik, a németországi licenc-tulajdonos TE-FOOD Gmbh. vezetője. Hozzátette: az adatsorok biztonságát a ma ismert egyik legerősebb adatvédelmi eljárás, a kriptovalutákhoz kifejlesztett blokklánc technológia adja. Példaként említette, hogy egy sertés, vagy más haszonállat teljes útjának követése az eljárással kevesebb mint egy dollárba kerül, ami töredéke a ma elterjedt megoldások költségének. Tizenhét országban, ahol már használják a rendszert, szinte megszűnt az élelmiszer-hamisítás, az adóelkerülés, eltűntek a bizonytalan eredetű alapanyagok, és minden, ehhez kapcsolódó egészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázat – fűzte hozzá.

Next Post

Bazi nagy siker a K&H inkubátorprogramja

hét okt 22 , 2018
Újabb tíz startup céggel bővült a Start it @K&H inkubátorprogram, amely így már 22 csapattal – vezető nagyvállalati inkubátorként – folytatja tovább működését – mondta Németh Balázs, a K&H változáskezelés divíziójának és a Start it @K&H inkubátorprogram vezetője. Elmondta: a cég ezzel még aktívabban járul hozzá az innovatív hazai startupok […]
startup