Magyarkák: elenyésző az esély a startuppá válásra

A magyar cégek alig egy százalékából lesz startup vállalkozás: évente több tízezer magánember alapítja meg első vállalkozását, ám e cégek 99 százaléka a legjobb esetben is mikrovállalat marad, csupán töredékük válik a szó legszorosabb értelmében startup vállalkozássá – áll az Opten céginformációs szolgáltató MTI-hez eljuttatott elemzésében. A felmérés szerint a friss tulajdonosok cégeinek csak fele számolt be értékesítési forgalomról három év után, de ezek hatvan százalékánál az árbevétel a tízmillió forintot sem éri el, százmillió forint feletti bevétellel pedig csak az összes vizsgált cég két százaléka rendelkezik. Az Opten ügyvezetője szerint az adatok azt sugallják, hogy a kezdő vállalkozások is csak a hazai cégstruktúra elaprózottságát és fluktuációját növelik. Valamivel jobb a helyzet a cégek tőkevonzó képességét tekintve. Ha azt vizsgáljuk, hogy a társaságok hajtottak-e végre komolyabb – legalább ötmillió forintos – tőkeemelést, vagy tulajdonosi szerkezetükbe került-e be külföldi cég vagy magánszemély, az derül ki, hogy a kezdő cégek 3,5 százalékánál történt ilyen pozitív változás működése első három évében. Ágazati szempontból sem kecsegtető a helyzet, a startup cégek egyik fontos jellemzője lenne ugyanis az innováció, amit jól kiaknázva növekedési pályára állhatna a cég. Az utóbbi években túlnyomó részt az informatika, az infokommunikáció és a tudományos tevékenységben újat alkotó vállalatok lehettek sikeresek, a hazai adatokat vizsgálva azonban az látszik, hogy ezekben az ágazatokban – az ott működő összes cég számához képest – rendkívül alacsony a startupok aránya.

Startup vállalkozásról általában akkor beszélhetünk, amikor egy kezdő vállalkozás olyan innovatív szellemi tőkével vagy technológiával rendelkezik, amely magas fejlődési potenciált rejt magában, illetve amikor egy tulajdonosi kör először dönt cégalapítás mellett, és olyan vállalkozásba fog, amely nagy növekedési potenciáljánál fogva felkelti a befektetők figyelmét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

VMware vCloud Eraser: tiszta, száraz, jegyzőkönyvezett érzés

csü jan 23 , 2014
ShareTweetPinShare A felhő alapú adattárolás egyik legkényesebb adatvédelmi kérdése, hogy milyen igazolást tudnak felmutatni a szolgáltatók arról, hogy a szükségtelenné vált ügyféladatokat visszaállíthatatlan módon törölték a szerverekről. Annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegye a vállalatok és a szolgáltatók számára a felhőben történő adattárolást, a Blancco kifejlesztette VMware vCloud Eraser megoldását. A […]

És még ez is...