Magyar Telekom: már 4G hálózaton is elindult a hangszolgáltatás

A magyarországi mobilszolgáltatók közül elsőként a Magyar Telekomnál indult el a negyedik generációs mobiltechnológia (4G) hálózaton a hangszolgáltatás, miközben a 4G-s hálózaton eddig csak mobilinternet szolgáltatást lehetett nyújtani. A társaság tavaly májusban végezte el az első 4G-s hálózatot használó teszthívást – közölte a Magyar Telekom.

A fejlesztés elérhető 4G-s hálózaton, valamint a 4G-s hívásra képes mobilkészüléken, a 4G-s hanghíváshoz viszont szoftverfrissítésre van szükség. Ez a frissítés online, azaz vezeték nélküli módon is a Magyar Telekom mobil előfizetők rendelkezésére áll – tették hozzá. A közlemény szerint fontos lépcsőfokot jelent a mobilhálózatok fejlesztésében a 4G Hang, hiszen a zökkenőmentesen kapcsolódó, teljesen IP-alapú hálózatok irányába tereli a mobilszolgáltatást.

A beszédhívásokat a Voice over LTE (VoLTE) technológia teszi lehetővé, amely gyorsabb hívásfelépülést és jobb hangminőséget ígér. A szolgáltatás részleteiről a társaság weboldalán található bővebb tájékoztatás. A Telekom 4G hálózatának országos lakossági kültéri lefedettsége 98 százalékos. A lakosság közel harminc százalékának már országosan is hozzáférhető a másodpercenként 2-300 megabit névleges maximális sebességű 4G+ mobilinternet szolgáltatás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.