Magyar Telekom: így távolítsd el a csaló linkeket

Praktikus tanácsokat ad mobilszolgáltatók ügyfeleinek a Magyar Telekom az sms-ben terjedő csaló linkek eltávolítására.

A távközlési társaság közleményében azt javasolta azoknak, akik letöltötték a csaló alkalmazást mobiltelefonjukra, hogy azt repülő üzemmódban vagy a sim-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék. A szolgáltató azért adott ki figyelmeztetést, mivel csalók hamis csomagkövetési linkkel, sms-ben próbálnak kártékony mobilalkalmazás telepítésére rávenni gyanútlan fogyasztókat. A megtévesztéshez gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik. Bár a link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül megnyitás nélkül töröljék az sms-t – figyelmeztettek. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást ne telepítse senki.

Amennyiben valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást, megadva a kért engedélyeket, a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékük felett, így bármilyen ott tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Például a banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek. Ezen felül az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre. Ha az alkalmazás törlését követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani – írta a távközlési társaság. Arra is felhívták a figyelmét, hogy mobilalkalmazást csak a gyártók által felügyelt forrásból, így a Google Play Store, az Apple AppStore vagy a Huawei AppGallery használatával töltsenek le az ügyfelek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

VISZ: Popovicsné erősíti az új elnökséget

ked márc 30 , 2021
Tisztújító közgyűlést tartott a Magyarországi Vezető Informatikus Szövetsége (VISZ). Mind az 2019-ben megválasztott elnök, mind az elnökségi tagok mandátuma lejárt, ezért a közgyűlés új elnökségről döntött. A VISZ új elnökségi tagja Popovicsné Koncsos Brigitta a közgazdász szemléletű informatikai vezetők táborát gyarapítja. 2001-től dolgozik az E.ON-nál. Kezdetben SAP tanácsadó, majd projektvezetők, […]
Popovicsné Koncsos Brigitta