Magyar műholdat adtak át Rómában

SzputnyikÁtadták a SMOG-1-et, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) fejlesztette új magyar műholdat az Olasz Űrügynökség (ASI) kutatóintézetének, a finanszírozásban részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium is. A SMOG-1 elnevezésű új magyar műholdat az Unisat-7 olasz fejlesztésű, 32 kilogrammos műhold egyik kidobószerkezetébe töltik be. A tervek szerint a műholdat novemberben a CAS500-1 dél-koreai műholddal együtt pályára állítja 500 kilométer magasságban egy Szojuz-2 típusú orosz hordozórakéta Bajkonurból, és így megkezdi a Föld körüli küldetését. A műholdat a római székhelyű G.A.U.S.S. kutatóintézetben adták át, mely az ASI és a római La Sapienza Egyetem műszaki és űrkutatási kara társintézménye.

A BME már több hasonló műhold készült. Amennyiben – olasz közreműködéssel – a SMOG-1 is sikeresen pályára áll, egyszerre három magyar műhold működik majd egyidőben az űrben. A SMOG-1 teljes egészében a BME készült, oktatók irányításával, egyetemi hallgatók aktív részvételével, oktatási keretbe illesztve, szponzorok támogatásával. A műhold elsődleges küldetése a Föld körüli térségben mérhető, ember által keltett elektromágneses szennyezettség – elektroszmog – vizsgálata, erre utal a műhold neve is. A SMOG-1 másodlagos küldetéseként egy olyan mérőműszer került a fedélzetre, mellyel a Napból érkező részecskék elektronikára gyakorolt hatását vizsgálja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Újratervezés: kilencezren sem vizsgáztak le, ráadásul csak a legjobbak tanulhat tovább ingyen

vas szept 13 , 2020
A Gazdaságvédelmi akcióterv részeként meghirdetett Újratervezés programot összesen 8871 jelentkező végezte el sikeresen. Az ingyenes, informatikai online alapozó képzés többek között azokat célozta, akik a koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradtak, idejük szabadult fel, vagy fontolgatták az informatikai pályára lépést. A képzésre közel 62 ezren jelentkeztek, azt közel ötvenezren kezdték meg. […]
gazdaságvédelmi akcióterv