Magyar állampolgár a kínai bíróság előtt

Meng Van-csouBíróság elé állították a Kínában a már két éve fogva tartott két kanadai állampolgárt. Egyikük magyar állampolgársággal is rendelkezik.

Michael Kovrig korábbi diplomatát és Michael Spavor üzletembert 2018. december 10-én fogták el Kínában, néhány nappal azt követően, hogy Vancouverben a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai technológiai és telekommunikációs vállalat pénzügyi igazgatóját, a cégalapító lányát. A kínai legfelsőbb ügyészség június 19-én közölte, hogy a két férfi ellen kémkedés miatt emeltek vádat. A magyar állampolgársággal is rendelkező Kovrig ellen egy pekingi ügyészség, Spavor ellen pedig a Liaoning tartományban található Tantung város ügyészsége emelt vádat államtitkok külföldre szivárogtatása miatt.

A két kanadai őrizetbe vétele komoly feszültséget keltett a kanadai-kínai viszonyban, jóllehet Kína tagadja, hogy az ügynek bármi köze lenne Meng Van-csouhoz, akinek őrizetbe vétele után Peking súlyos ellenlépéseket helyezett kilátásba. Meng Van-csout, a Huawei alapítójának, Zsen Cseng-fejnek a lányát 2018. december 1-én fogták el a vancouveri repülőtéren az Egyesült Államok kérésére az Iránnal kapcsolatos szankciók megsértésének gyanúja miatt, kiadatási pere jelenleg is folyik Kanadában. (Arról nincs hír, hogy a kiváló kínai kapcsolatokkal rendelkező Magyar Kormány bármit is tett volna Kovrig érdekében. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint a Magyar Telekom nyert

vas dec 13 , 2020
A Magyar Telekom nyerte a Digitális Kormányzati Ügynökség mobilszolgáltatásra kiírt tenderét, a megbízás két évre szól, amelyet további hat hónappal meghosszabbíthat az ügynökség – közölte a távközlési szolgáltató. Az aláírt keretmegállapodás értelmében a Magyar Telekom 2021. február 6-tól nyújt hang- és adatalapú mobilszolgáltatást a kormányzati szervezeteknek és önként csatlakozó intézményeknek. […]
Rékasi Tibor

Friss, ropogós