Magasról nem foglalkoznak a honlapok a kiskorúak védelmével

gyermekvedelemA vizsgált honlapok közel harmada nem használ semmilyen figyelemfelhívást a káros internetes tartalmak megjelenítése előtt, és a figyelemfelhívó szövegek között szinte nincs két egyforma – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének tanácsadó testülete, a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal vizsgálatából. A vizsgált internetes oldalak mindössze negyvenhárom százaléka használja megfelelően a figyelemfelhívást: a figyelmeztető szöveg megfelel a törvényi előírásnak és az ajánlásnak, tartalmazza a legfontosabb információkat, és a felhívás is megfelelőképpen működik. Viszont csupán tizenhét százalékuk ajánlja fel a szűrőszoftver használatát. A tíz százaléknyi, metatageket használó honlapok közül csak egy-két honlap alkalmazza azokat az ajánlásnak megfelelő formátumban.

A jelentés szerint a káros tartalmakra történő felhívás hatékonyságát csökkenti az is, hogy a szolgáltatók által megfogalmazott figyelemfelhívó szövegek rendkívül eltérőek, gyakorlatilag nincs közöttük két egyforma. A hat legjellemzőbb hibás figyelemfelhívási hiba közé tartozik, hogy már a figyelmeztető ablak is tartalmaz olyan képeket, videót, amelyek már felnőtt tartalomnak tekinthetők; nincs lehetőség a „nem” kiválasztására, vagy az oldal annak hatására nem léptet ki; a honlap először figyelmeztet ugyan a kiskorúakra káros tartalomra, de másodszori próbálkozásnál már mindenféle figyelmeztetés nélkül megjelenik a tartalom. Gyakori hibás megoldás az is, amikor a honlapon a figyelmeztetés előtt egy pillanatra látható a felnőtt tartalom; a Google-ról belépve néhány oldalra – amelyen egyébként található figyelmeztető jelzés – „akadály nélkül” betöltődik a kiskorúakra káros tartalom; illetve ahol bár megjelenik a figyelmeztetés, de a mellette lévő reklámra kattintva az azonnal átlinkel felnőtt tartalmakat tartalmazó oldalra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ez a vége, ha a művészetet kombinálják a technológiával

hét jún 29 , 2015
Több mint tíz éve támogatja a fiatal, feltörekvő művészeket a Qualysoft. A társaság idén is megrendezte innovatív művészeti kiállítása. A Bécsben megrendezett QualysmArt kiállításon az alkotásokat festménynek „álcázott” képernyőkön és táblagépeken tekinthették meg a látogatók. „A QualysmArt koncepció révén a technológiát a művészettel kombináljuk. A digitális technológiáknak és tartalmaknak a […]