Magára talált a német elektronikai ipar

astabil multivibrátorMájusban és az év első öt hónapjában nőtt a német elektronikai és digitális ipar vállalatainak forgalma, megrendelései emelkedtek, a jövőbeli lehetőségek megítélése pedig három havi visszaesés után júniusban már javultak az ágazat kilátásai — legalábbis az iparág képviseleti szervezete, a Verband der Elektro- und Digitalindustrie (ZVEI) szerint.

A német elektronikai és digitális ágazat vállalatainak megrendelései májusban értékben tovább nőttek, összességében 22,8 százalékkal éves bázison. A Németországból érkező megrendelések 31,6 százalékkal nőttek, majdnem kétszer annyira, mint a külföldről érkező megrendelések 16 százalékos emelkedése. Az euróövezeti megrendelések májusban 10,7 százalékkal nőttek éves bázison, a többi régióból pedig összességében 19,2 százalékkal.

A 2022. január-május közötti teljes időszakban a beérkező rendelések 15,6 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszaki értéküket. A belföldi megrendelések 16,7 százalékkal, a külföldi megrendelések pedig 14,7 százalékkal emelkedtek. Az euróövezeti üzleti partnerek 17,2 százalékkal növelték megrendeléseiket az első öt hónapban. Az euróövezeten kívülről érkező új megrendelések 13,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

A német elektronikai és digitális ipar reál, azaz árkiigazított termelési értéke májusban 9,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. „Ez az erőteljes növekedés azonban elsősorban azzal is magyarázható, hogy az idén májusban két munkanappal több volt, mint tavaly” – mondta Andreas Gontermann, a ZVEI vezető közgazdásza. Az idén januártól májusig kumuláltan a reál termelési érték növekedése 2,6 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.

A nominális bevételek 2022 májusában 18,2 milliárd euróra nőttek, ami 16,4 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A belföldi forgalom 8,5 milliárd eurót tett ki, 17,1 százalékkal az egy évvel korábbi felett, a külföldi forgalom pedig 9,7 milliárd eurót 15,6 százalékos növekedéssel. Az euróövezeti üzleti forgalom 13,7 százalékkal 3,5 milliárd euróra, a harmadik országbeli üzleti forgalom pedig 16,9 százalékkal 6,2 milliárd euróra nőtt.

A folyó év első öt hónapjában az összesített forgalom elérte a 87,3 milliárd eurót. „Az előző évhez viszonyított 10,1 százalékos növekedés itt is jelentősen meghaladta a reáltermelés növekedését” – mondta Gontermann. A belföldi bevételek 13,6 százalékkal 41,3 milliárd euróra nőttek január és május között, ami majdnem kétszerese a külföldi bevételeknek, amelyek 7,2 százalékkal 46 milliárd euróra emelkedtek. Az euróövezeti forgalom január és május között 16,8 milliárd euró volt öt százalékos éves növekedéssel, harmadik országokkal pedig 29,2 milliárd euró forgalmat bonyolítottak az ágazat vállalatai, 8,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

„A német elektromos és digitális iparban az üzleti hangulat júniusban ismét emelkedett a korábbi három egymást követő csökkenés után” – mondta Gontermann, hozzátéve, hogy májushoz képest mind a jelenlegi helyzet megítélése, mind az általános üzleti várakozások javultak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Csak ősztől kezdenek üzemelni a Magyar Posta új csomagautomatái

szo júl 9 , 2022
ShareTweetPinShareVárhatóan az ősz elejétől üzemeli be a Magyar Posta új csomagautomatáit, amelyekből az elsőt a II. kerületben helyezték ki. A társaság közölte, hogy a milliárdos nagyságrendű beruházásban több száz csomagautomatát szereznek be a már üzemelő 51 mellé; az új berendezések felét Budapesten és Pest megyében helyezik ki. A tájékoztatás szerint […]
Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója

És még ez is...