Madár garázdálkodik a kertedben? Itt az okos telefonos madárhatározó

madar-bagolyMagyarország 157 leggyakoribb madárfajának felismerését segíti az ország első, ingyenesen letölthető okostelefonos madárhatározó alkalmazása, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen készített. Az Android és iOS rendszereken futó applikáció az országban előforduló 157 leggyakoribb madárfaj terepi azonosításához nyújt segítséget 269 színes illusztrációval, 203 madárhanggal és részletes fajleírásokkal. Az okostelefonos alkalmazás része a határozó mellett a memóriában szereplő összes madarat bemutató madárlexikon és egy fajfelismerő játék.

A felhasználók a jelenleg is zajló fejlesztésnek köszönhetően április végétől adataik feltöltésével csatlakozhatnak a magyar madárállomány felmérését szolgáló Madáratlasz Programhoz (MAP). Jelenleg már napi szinten érkeznek a vándormadarak: jönnek a fecskék, molnárfecskék, gyurgyalagok, sárgarigók. A vonulás eltart június első két hetéig, akkor érkeznek utolsóként a halvány gezék. Az itt költő madarakat főként itatással lehet segíteni — mondta el a szakértő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Mentha Hosting készítheti az '56 emlékév portáljait, mobil alkalmazásait

hét ápr 25 , 2016
A Mentha Hosting Kft. nyerte a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK Közalapítvány) által kiírt, az 1956-os emlékévvel összefüggő új portálok, microsite(ok), mobil alkalmazások kialakítása címmel kiírt tenderét. A 17,9 millió forintos keretösszeget tartalmazó vállalkozási szerződés egyedi megrendelések alapján a KKETTK Közalapítvány 1956-os emlékév tevékenységéhez kapcsolódó új […]

És még ez is...