Macron a közjó támogatását kérte a nagy számítástechnikai vállalatok vezetőitől

A francia államfő azt kérte mintegy hatvan számítástechnikai nagyvállalat vezetőjétől, köztük Mark Zuckerbergtől, a Facebook vezérigazgatójától, hogy kötelezzék el magukat a közjó – az oktatás, a munkahelyteremtés, a környezetvédelem – mellett.

Emmanuel Macron a Tech for Good elnevezésű párizsi csúcstalálkozó előtt ebéden látta vendégül hivatalában az internes csúcscégek tulajdonosait. “Nem válhatunk a közösségünk illegális átutazóivá, még akkor sem, ha jó üzleteket kötünk” – fogalmazott a zártkörű ebéd előtt a köztársasági elnök, akinek egyik fő törekvése az internetes nagyvállalatok fokozottabb európai megadózatása. A találkozón Mark Zuckerberg mellett többi között ott volt Satya Nadella (Microsoft), Dara Khosrowshahi (Uber), Ginni Rometty (IBM), Bill McDermott (SAP), Alex Karp (Palantir), valamint a legjelentősebb francia internetes nagyvállalatok (Free, Orange, OpenClassrooms) vezetői. “Friss és egyenes párbeszédet remélek önöktől arról, hogyan látják a szociális helyzet, az egyenlőtlenségek, a klímaváltozás javítását, és a közös társadalmi problémák együttes megoldását” – mondta pohárköszöntőjében Macron. Jelezte, hogy vendégeivel minden olyan témát, beleértve az adózás kérdését is, szeretné megvitatni, amit Franciaország prioritásként kezel európai szinten. A francia kormány egyébként perben áll a Google-lal egy több mint egymilliárd eurós adóhátralék behajtása ügyében.

A találkozó előtt több cégcsoport ajánlatokat tett. Az Uber bejelentette, hogy 150 ezer sofőrjének és futárának 21 európai országban az Axa magánbiztosítón keresztül ingyenes betegbiztosítást és balesetbiztosítást ajánl fel. Hasonló ajánlatott tette a Deliveroo. Az Accenture 200 millió dollárt ajánlott fel a következő öt évben képzési programokra. A Google alapítvány szintén képzési programot indít százmillió eurós értékben. Egyedül Zuckerberg érkezett üres kézzel. Őt egyébként a francia államfő kétoldalú megbeszélésen is fogadta a munkaebédet követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Cisco: Oroszország kibertámadást készíthetett elő Ukrajna ellen

szo máj 26 , 2018
Nagyszabású kibertámadást készíthetett elő Oroszország Ukrajna ellen – közölte a Cisco. A Kreml egyelőre nem reagált a Reuters brit hírügynökségnek az üggyel kapcsolatos megkeresésére – írja az MTI. A Cisco közlése szerint hekkerek legalább 500 ezer hálózati útválasztót (routert) és tárolóeszközt fertőztek meg egy kifinomult kártevő szoftverrel legalább 54 országban, […]
router

Friss, ropogós