Maciej Szpunar: az internetszolgáltatók tiltsák le a hozzáférést a torrentoldalakhoz

Az EU egyik főtanácsnoka közvetlenül felelősnek tartja az internetszolgáltatókat a jogsértő fájlmegosztásért, ezért azt is javasolta a Európai Unió Bíróságának (EUB), hogy kötelezzék őket a torrentoldalakhoz való hozzáférés blokkolására.

Egy szerzői jogok védelmére specializálódott alapítvány ugyanis azt kérte egy holland bíróságtól, kötelezze az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókat a Pirate Bayhez való hozzáférés blokkolására. Az indok, hogy az oldal szerzői jogsértéseknek szolgál helyszínéül, amennyiben lehetővé teszi a szerzői jogokat sértő fájlmegosztást. Az ügyben eljáró holland bíróság kikérte az EUB véleményét azzal kapcsolatban, hogy fel lehet-e lépni az oldalhoz hozzáférést biztosító internetszolgáltatókkal szemben, amelyek lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy szerzői jogvédelem alatt álló művekhez jogosulatlanul hozzáférjenek. A megközelítés újdonsága, hogy nemcsak a fájlmegosztókkal szemben lépnének már fel, hanem azt a platformot érintené a korlátozás, amely a szerzői jogsértésnek teret biztosít.

Az ügy friss fejleménye, hogy Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok a fentieknél is határozottabb fellépést váró indítványt terjesztett a bíróság elé. A főtanácsnok szerint az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított internethasználat során elkövetett szerzői jogsértésért. Továbbá szerinte kötelezni kell az internetszolgáltatókat, hogy tiltsák le a szóban forgó weboldalhoz való hozzáférést. A főtanácsnok indítványa nem köti az EUB-t, amely várhatóan június közepén dönt. Amennyiben az európai bíróság követné Szpunar főtanácsnok álláspontját, az hatékony fellépést tenne lehetővé a jogsértő fájlmegosztókkal szemben – hívja föl a figyelmet a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Magyar versenytársat kap a Gmail? :)

ked jún 13 , 2017
Modern és egyedi funkciók, biztonságos működés és formabontó megjelenés – a New Wave Media Group Zrt. (a Freemailt és az Origót tulajfdonló társaság) egy új, hazai szakemberek fejlesztésével megvalósuló mailrendszer megalkotásába fogott. A cél egy olyan újszerű, a mai digitális elvárásoknak megfelelő kommunikációs platform megvalósítása, amely túlmutat a meglévő hazai […]
e-mail