Site icon mínuszos.hu

Ma vesznek végső búcsút Gordos Géza professzortól

GordosGezaMa vesznek végső búcsút Gordos Géza professzor emeritustól; a Széchenyi-díjas villamosmérnök búcsúztatását a Farkasréti temető Makovecz-termében 14 óra 30 perckor tartják a római katolikus egyház szertartása szerint — tudatta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az MTI-vel. Gordos Géza, a BME egyetemi tanára, a Híradástechnikai és Informatikai Tudományos Egyesület tiszteletbeli elnöke 77 éves korában, augusztus 26-án hunyt el.

A professzor által vezetett kutatócsoport a beszédinformációs rendszerek nemzetközileg elismert művelője volt, nevéhez több szabadalom fűződik a beszéd gépi feldolgozásának területén. Magyarországon alkalmazzák például a kutatócsoport által kifejlesztett beszédszintetizátort, a mobilszolgáltató társaságok az elektronikus levélfelolvasó és a telefonszám-változást bemondó elektronikus rendszert, Németországban pedig több ezer látáskárosult használja a szövegfelolvasó berendezést. A kórházakban használt beszédprotézis azoknak a kommunikációját segíti, akik egy időre elveszítik a hangjukat.

Gordos Géza 1937-ben született Budapesten. Villamosmérnöki oklevelet 1960-ban szerzett a műszaki egyetemen, ahol még abban az évben oktató lett. Később Angliában a Nobel-díjas Gábor Dénes közvetlen munkatársaként dolgozott több hónapot. A Híradástechnikai és Informatikai Tudományos Egyesületnek (HTE) 1959 óta volt tagja, 1991-1997-ig a szervezet elnökeként tevékenykedett. Számos szakmai szervezetben dolgozott, 1996 és 2010 között tagja volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak, alapítója volt a Magyar Mérnök Akadémiának. Gordos Géza tudományos eredményeit 21 szabadalom, több tucatnyi könyv, fejezet, száznál is több szakmai közlemény fémjelzi. Munkásságát számos kitüntetéssel és díjjal ismerték el, köztük kétszer kapta meg a Puskás Tivadar díjat (1983, 2000), emellett a Kempelen Farkas-díjat és a Gábor Dénes-díjat is elnyerte. A Széchenyi-díjat 2000-ben vehette át, 2004-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatával tüntették ki, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg.

Exit mobile version