Ma van az autizmus világnapja

Ma van az autizmus világnapja. Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon.

Az informatika világa erősen több okból is erősen érintett az autizmussal kapcsolatban. Hírek, vagy inkább pletykák szerint a világ számos it-vezetője érintett: állítólag az autizmus enyhe formája jellemzi Bill Gates-t, a Microsoft, és Mark Zuckenbrget, a Facebook alapítóját is. Az autizmushoz közelálló tüneteket mutató Asperger-szindrómát a Wired technológiai magazin „geek-szindrómának” nevezi, mivel az USA-ban a Szílicium-völgyben a legnagyobb az autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek aránya.

Talán nem véletlen, hogy az informatikai cégek a munkaerőgondjaik megoldásakor is egyre inkább számítanak az autistákra. 2020-ra például az SAP annyi autistát foglalkoztatna, ami kitenné az alkalmazottak számának egy százalékát. A cégnek jelenleg 66 ezer alkalmazottja van. Az üzleti szoftvercég tesztelőként, programozóként, minőségbiztosítási specialistaként adna munkát e speciális adottságú embereknek. A cég az első lépéseket már régen megtette: 2011-től Indiában, 2012-től pedig Írországban alkalmaznak autistákat programozó és programtesztelő munkakörökben. 2020-ig további nyolc országra terjesztik ki a projektet, köztük Magyarországra is.

Jó tudni!
Az AURA Egyesület már régóta szervez az önálló életvitelre, munkavállalásra felkészítő programokat (elsősorban) Asperger-szindrómásoknak Budapesten. Legutóbb március elején indított ilyen tanfolyamot. Az AURA IT STUDIO nevű képzéssorozatra olyan érintetteket várnak, akiknek a munkahelyén számítógép használat szükséges vagy olyan helyen szeretnének elhelyezkedni, ahol várhatóan számítógépet kell használni. A kiscsoportos foglalkozásokon egy olyan képzeletbeli munkahely csapatát “szimulálnak”, amelyben mindenki számítógépes feladatokat kap a tudásának, képességeinek és a „beosztásának” megfelelően. A résztvevők az alábbiakat sajátíthatják el.
– Egyszerű MS Office feladatokat önállóan megoldani.
– A feladatokat a csapatukkal megosztani az Interneten fellelhető hasznos segédeszközök (pl. Google Docs, Drive, Calendar) és az MS Office segítségével.
– Együtt dolgozni másokkal egy közös célért.
– Hatékonyan információt gyűjteni megadott témában a keresőből, cikkekből, online enciklopédiából.
– Álláskeresőként bemutatni önmagukat a LinkedIn oldalon és a Facebookon.
– Jelentkezni állásokra a Rehabjob-on és más oldalakon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Canon EOS: fotótár családoknak V.

vas ápr 2 , 2017
Idén márciusban harminc éve, hogy a cserélhető objektíves fényképezőgépeket, és a rengeteg kompatibilis kiegészítőt is magában foglaló EOS-rendszert piacra dobta a Canon. Erről a sikertörténetről szol sorozatunk. LifeCake: időutazás a szülőknek – egy olyan biztonságos fotótároló, illetve -megosztó eszköz, mellyel a családi fotóalbum csak azokhoz jut el, akiknek valóban szeretnénk […]