Lusta magnetár sugárzását észleltek

csillagKísérteties, villogó sugárzást észleltek az űrből ausztrál kutatók.

A Curtin University kutatócsapata az univerzum rádióhullámait tanulmányozta, amikor észlelték az égbolt egyik legfényesebb rádióforrását, egy új típusú, villogó sugárzást. Amikor az űrben valami ki-be “kapcsol”, azt tranziens jelenségnek nevezik. Származhat pulzártól, amely milliszekundumok vagy másodpercek alatt villan, de lehet az egy szupernóva, amely néhány napra feltűnik, mielőtt ismét eltűnik. A most észlelt jelenség viszont húsz percenként “kapcsol be, majd ki” — mondta Natasha Hurley-Walker asztrofizikus. “Ez meglehetősen kísérteties egy csillagász számára, mert nem ismerünk olyan dolgot az égbolton, amely így tesz. És ez ráadásul elég közel van hozzánk, alig négyezer fényévnyire. Ez a galaktikus hátsó kertünk” – fogalmazott a kutató.

A jelenséget Tyrone O’Doherty, a Curtin Egyetem hallgatója észlelte, majd jelezte tanárának, Hurley-Walkernek, aki az egyetem Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpontjának munkatársa. A jelenség viselkedése megfelel az úgynevezett ultrahosszú periódusú magnetárnak, egy lassan forgó neutroncsillaggal. Ennek a típusú objektumnak a létezését már megjósolták, de még sohasem figyelték meg. Ugyanakkor lehet egy összeomlott csillag, amely fehér törpe pulzárrá vált, de ez nagyon valószerűtlen. “Bármi is az, nagyon extrém. És természetesen lehet valami olyan is, amire soha nem is gondolnánk” — mondta Hurley-Walker.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Festékkazettát, de milyet? A választás nehézségei

szo jan 29 , 2022
Napjainkban a nyomtatás nem jelenthet problémát, még otthoni körülmények között sem. Egy minőségi lézernyomtatóval a legtöbb feladat pillanatok alatt lerendezhető. Nem véletlen, hogy ez az a típusú eszköz, amit nagy előszeretettel alkalmaznak irodai környezetben is. Takarékos, egyúttal megbízható technológia, aminek a beszerzése sem okozhat fejfájást. Na, de hogyan érdemes kiigazodni […]
tonerdepot.hu

Friss, ropogós