LG 6G fejlesztés: messze még a mérföldkő

LG 6GSikeresen tesztelték a terahertzes vezeték nélküli adatátviteli technológiát 320 méter távolságot áthidalva.

Az LG Electronics (LG) sikeresen tesztelte a 6G terahertzes (THz) vezeték nélküli adatátvitelt és -vételt a 155-175 GHz-es frekvenciatartományban, 320 méteres távolságban, szabadtéren. A berlini Fraunhofer Heinrich Hertz Intézetben (HHI) szeptember 7-én lezajlott teszt egyrészt azért számít mérföldkőnek a 6G THz technológia kereskedelmi forgalomba hozatala terén, mind a beltéri, mind a kültéri városi területeken történő használat esetében, mert a városi makrocellák bázisállomásainak referencia-cellái kültéren körülbelül 250 méteres távolságban vannak, másrészt pedig azért, mert tavaly augusztusban még csak a száz méteres kültéri adatátvitelt tudta teljesíteni az LG.

Az ultraszélessávú frekvenciákat használó 6G viszonylag rövid hatótávolsággal rendelkezik, ráadásul az adástól a vételig teljesítményveszteség léphet fel. E problémák megoldására az LG, a Fraunhofer HHI és a Fraunhofer Alkalmazott Szilárdtestfizikai Intézet (IAF) közösen fejlesztett ki egy olyan teljesítményerősítőt, amely képes növelni az átviteli erősséget, valamint egy olyan alacsony zajszintű vevőerősítőt, amely javítja a bejövő jel minőségét. A nemrégiben tartott bemutatón a felek többcsatornás teljesítményerősítője több mint 20 dBm-es jelkimenettel rendelkezett — ez több mint 5 dBm-es növekedést jelent az LG és a Fraunhofer HHI és az IAF által az előző kísérletben alkalmazott megoldáshoz képest. A teszt során egy olyan alacsonyzajszint-erősítőt használtak, amely minimalizálja a jel vétele során jelentkező zajt. Azért, hogy a jövőbeli kereskedelmi forgalomba hozatal könnyebb legyen, ezeket az új technológiákat az LG legújabb, az integráltáramkör-gyártásra nagymértékben alkalmas moduldizájnjába integrálták.

„A legutóbbi teszt sikerével egy lépéssel közelebb kerültünk az 1 terabit (TB)/másodperces 6G sebesség megvalósításához mind beltéren, mind a kültéri városi területeken” — mondta Kim Byoung-hoon, az LG Electronics technológiai igazgatója és ügyvezető alelnöke. „Az LG folytatja együttműködését a kutatóintézetekkel és az iparági innovátorokkal azért, hogy tovább erősítse vezető szerepét a 6G technológiában. Arra számítunk, hogy a 6G az üzleti teljesítmény és az új felhasználói élmények egyik fő mozgatórugója lesz a jövőben, és nem is lehetnénk jobb helyen, mint itt, vagyis a fejlesztés élvonalában.” Az LG azt tervezi, hogy szeptember 23-án a szöuli LG Science Parkban megrendezendő 6G Grand Summiton jelenti be a legújabb 6G távközlési tesztjének részletes eredményeit, illetve áttekintést ad a technológia eddigi fejlesztéséről. A vállalat az eseményt Dél-Korea legjelentősebb kutatóegyetemével, a Koreai Felsőfokú Tudományos és Technológiai Intézettel és a Koreai Szabványügyi és Tudományos Kutatóintézettel együttműködve rendezi meg.

Az 5G vezeték nélküli hálózatokhoz képest a 6G sokkal jobb adatátviteli sebességet biztosít alacsonyabb késleltetéssel és nagyobb megbízhatósággal. A 6G hálózat szabványosításáról szóló megbeszélések várhatóan 2025 körül kezdődnek el, a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala pedig 2029-re valószínű.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A magyarok negyede írt alá elektronikusan

sze szept 21 , 2022
A magyarok 86 százaléka hallott már az elektronikus aláírásról, csaknem 25 százalékuk alkalmazta is, 34 százalék viszont azért nem használta még a digitális lehetőséget, mert nem ismeri a kapcsolódó technológiai megoldásokat – derül ki egy reprezentatív kutatásból. A vizsgálat szerint az eredmények alapján – hasonlóan más digitális kompetenciákhoz – komoly […]
e-aláírás