‘Leszámolás a zsarolóvírussal’ világméretűvé dagad az akció: a magyar Készenléti Rendőrség is beszáll

1

virusMindössze három hónappal a ’Leszámolás a zsarolóvírussal’ (No More Ransomware) projekt elindulása óta a bűnüldöző szervek további 13 országgal karöltve veszi fel a harcot a zsarolóvírusok ellen, köztük Magyarországgal is. Az együttműködés további ingyenesen elérhető dekódoló eszközöket tehet majd lehetővé, amelyeknek köszönhetően még több áldozat féltett információja szabadul fel: ezzel ott okozva károkat kiberbűnözőknek, ahol a legjobban fáj: a pénztárcájukban.
A zsarolóvírusok térnyerése hatalmas kihívás az Európai Uniónak is, így a programba beszállt az Eurojust és az Európai Bizottság. ’ A No More Ransomware projekt 2016. július 25-én indult a Holland Nemzeti Rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab együttműködésével, ezzel új szintre emelve az együttműködést a magánszektor és a bűnüldöző szervek között.

A működés első két hónapja alatt több mint 2500 ember sikeresen dekódolta adatait a platform főbb dekódoló eszközeinek köszönhetően (CoinVault, WildFire és Shade) anélkül, hogy a bűnözők kifizetésére sor került volna. Az akció eddig hozzávetőlegesen 1 millió dolláros bevételkiesést jelentett a bűnözőknek. Minél több együttműködés születik, annál több dekódoló eszköz készülhet és válhat elérhetővé. Jelenleg öt dekódoló program szerepel a honlapon. A portál júliusi indulása óta, a ’WildfireDecryptor’ dekódoló került hozzáadásra és két dekódoló eszköz frissült: RannohDecryptor (egy dekódolóval frissült a MarsJoke, vagy Polyglot nevű vírussal szemben) and RakhniDecryptor (Chimera-val frissült).

One thought on “‘Leszámolás a zsarolóvírussal’ világméretűvé dagad az akció: a magyar Készenléti Rendőrség is beszáll

  1. A Nemzeti Kíbervédelmi Intézet majd lerendezi a problémát. Komolyan; nagyon jó, hogy van ilyen összefogás, van remény…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Öt perc alatt elfogták a mobil tolvajt

sze okt 19 , 2016
Kifosztotta a sértettet Terézvárosban, majd az ellopott mobiltelefont egy parkoló autó alá dobta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. kerületi Rendőrkapitánysága nyomozást folytat I. Pál 35 éves budapesti lakossal szemben kifosztás bűntett miatt. A férfi 2016. október 16-án 4 óra 10 perc körül odalépett a Budapest VI., Nyugati téri aluljáró lépcsőjén ülő sértett […]