Lehetséges, hogy a Google jobban fogja ismerni a felhasználók pénzügyeit, mint a bankok

Mudri György, FintechX technologies Zrt.Mudri György, a tavaly november végén bejegyzett szegedi FintechX technologies Zrt. vezetője szerint a hagyományos pénzintézetek számára nem csak a jogszabályi megfelelést biztosító it-fejlesztések okoznak kihívást, hanem a nyílt bankolás komoly innovációs nyomást is jelent számukra az élesedő versenyben. Ennek a versenyhelyzetnek a nyertesei egyrészt az ügyfelek lesznek, másrészt az átrendeződő piacon azok a szereplők, akik a legsikeresebben tudják megugrani a digitális átalakulást. Mint kifejtette, a nyílt bankolás időszaka előtt mindegyik csatorna, ahol az ügyfelek pénzügyeiket intézték – legyen szó akár bankfiókokról, netbankról vagy mobilbankról – a pénzintézetek által kontrollált terület volt. Most ez a helyzet változik meg gyökeresen. Akár a tech óriások – például a Google, a Facebook vagy az Apple – is könnyen beléphetnek a pénzügyi szolgáltatások piacára, hogy a felhasználók az alkalmazásaikon keresztül bonyolítsák le a pénzügyeiket.

Előállhat olyan helyzet amikor a Google már jobban fogja ismerni a felhasználók pénzügyi helyzetét, mint a bankok, hiszen a felhasználók akár velük is megoszthatják a számlainformációkat. „De a Google ennél többet is tud rólunk, például azt, ha valaki az interneten épp milyen autót keres magának. Innen már csak egy lépés, hogy a vásárlásához a pénztárcánkból még hiányzó összegre a szükséges személyi kölcsönt a felhasználó ne a bankjától, hanem a Google-től igényelje” – tette hozzá. Ebben a jövőben a pénzügyi applikációk nem csak tranzakciók létrehozására és az egyenlegek megtekintésére lesznek jók: például a parkolást, a mozijegy-, az ételrendelést is el lehet majd velük intézni. A bankok pedig megszólíthatnak olyan fogyasztókat is, akik csupán az alkalmazást használják, míg a számlavezetést biztosító bank akár teljesen elveszíti a tényleges ügyfélkapcsolatot. Így az keresztértékesítés lehetőségét, az egyes pénzintézetek akár teljesen háttérbe szorulhatnak, és csak infrastruktúra szolgáltatók lesznek. „Gyakorlatilag a pénzügyi alkalmazásokat egy digitális áruházban lehet majd testre szabni” – tette hozzá.

Mudri vezeti a FintechX Technologies Zrt. leányvállalatát, a 2017 áprilisában bejegyzett szegedi Aggreg8 Kft.-t is. A társaság 2018-ban 30 ezer, tavaly 5,3 millió forint forgalom mellett mindkét évben másfél milliós veszteséget “termelt”. Mudri, a Budapest Institute of Banking honlapja szerint a Jumpstart Startup Stúdió szakmai vezetője, az innen indult Wyze projekt társalapítója és ügyvezetője. A Wyze-ból kinőtt projektek mellett az Allegro Labs zenei startup projekt alapítója. Tizennyolc éve szervezi és nyolc éve vezeti az Ifjúsági Üzleti Programot, ami egy Kárpát-medencében élő középiskolásoknak szóló vállalkozásoktatási program. Emellett Budapesti Corvinus Egyetemen több mint tíz éve óraadó tanár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Takarék Csoport 700 millió forintot fektetett az AerinX-be

szo júl 25 , 2020
A Takarék Csoporthoz tartozó Takarék Kockázati Tőkealap I. 700 millió forintot fektetett be az AerinX Kft.-be, a magyar alapítású informatikai cég repülőgépek és egyéb légi járművek karbantartását támogató innovatív technológiai megoldások fejlesztésével foglalkozik. A közlemény szerint az it-cég első terméke egy kevert valóság (MR) alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, amely a […]
Dolláreső