Lehallgathatatlan számítógépeket vesz a Belügyminisztérium

BelugyminiszteriumA Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő társasága, a HM EI Zrt. nyerte a Belügyminisztérium TEMPEST munkaállomások és kapcsolódó informatikai eszközök beszerzésére kiírt tenderét. A pályázat nyertese nettó 18,586 millió forintért vállalata az eszközök szállítását. A tender húsz darab komplett TEMPEST munkaállomást monitorral, illetve egy darab rackszekrényt és multifunkciós, hálózati nyomtató. Mindegyik eszköznek minimum NATO SDIP-27 LEVEL A minősítéssel kell rendelkeznie. Versenyben volt még a Nádor Rendszerház Kft. 19,28 milliós, illetve a HUBEL Kft. 18, 704 576 forintos ajánlata.

Mi az a TEMPEST?
Az NSA (National Security Authority) az 1970-es években TEMPEST néven programot indított az elektromágneses lehallgatás ellen védett készülékek tervezésére, és gyártására vonatkozó szabványok kidolgozására. A vizsgálatok során kiderült, hogy minden elektronikai berendezés kibocsát rezgéseket, amelyeket elfogva és különböző eljárásoknak alávetve, az adatok kinyerhetőek. A laboratóriumi tesztek bebizonyították, hogy a tökéletes információ védelmet csak a fizikai közeg átalakítása, valamint a háttérzaj létrehozásával lehet elérni. A vizsgálatok szerint az elektromágneses hullámok sokszorosításával, minél több „fals” rezgés mesterséges indukálásával már szinte lehetetlen az adatvisszafejtés, amennyiben ehhez pedig egy megfelelő árnyékolás társul, a belső visszhang miatt lehetetlenné válik a dekódolás. A leghatékonyabb védelmi stratégiát az aktív és passzív védelem együttes használata adja. Az I/O kapukra kriptográfiai egységek felszerelésével az adatok immár nem szabványos átvitele erősen megnehezíti a visszafejtést. Ezt követően az árnyékolástechnológia gátat szab a sugárzásnak, ezáltal minden információ a hardvereszközökben marad. A következő védelmi pont a hardver hozzáférhetőségének korlátozása. Az utolsó védelmi szakasz egy zavaróegység beépítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Don Quijote Debrecenben

ked jan 19 , 2016
A Debreceni Rendőrkapitányság garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a 18 éves S. Zsolttal szemben. A rendelkezésre álló adatok szerint a fiú 2016. január 9-én 22 óra körüli időben több ismerőse előtt megütött és megrugdosott egy Debrecen, Péterfia utcában található telefonfülkét, amelynek üvege beszakadt. A “hős” rongáló ezután az […]