M&A: a legélénkebb ágazatok közt az informatika

szerverKiegyensúlyozott az üzletkötési kedv a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán Közép- és Kelet-Európában, Magyarországon is fennmaradt a piac korábbi lendülete – közölte a Mazars Kft.

A nemzetközi üzleti tanácsadó felmérése szerint a koronavírus csak átmeneti zavart okozott az M&A piacon, tavaly a második fél évben ismét lendületet vett e tevékenység a térségben. A megelőző évhez képest 2020-ban 11 százalékkal nőtt, és összesen 42,3 milliárd eurót ért el az ügyletek összértéke, miközben a darabszám 16 százalékkal 648-ra csökkent. Az ügyletértékek növekedése a régió befektetési vonzerejét jelzi – tették hozzá. Közép- és Kelet-Európában különösen a technológiai szektor fejlődik, tavaly 2,5 milliárd euró értékben 57 tranzakció tartozott ide. Egyre több a határokon átnyúló ügylet is, tavaly már ezek tették ki az ügyletérték 13 százalékát – derül ki a felmérésből.

A magyar M&A-piacon 31 üzletkötés zárult le tavaly, vagyis csaknem annyi, mint 2019-ben, ám az összesített ügyletérték 378 millió euróról hárommilliárd euróra nőtt. Az érték túlnyomó részét a Budapest Bank, a Magyar Takarék Bank és az MKB Bank mintegy kétmilliárd euró értékű összeolvadása teszi ki, amely az egész térségben a negyedik legnagyobb nyilvánosságra hozott ügylet. Magyarországon a legélénkebb ágazatok közé tartozik az informatika mellett az egészségügy és a megújuló energiaforrások. Új befektetési lehetőségek nyílnak a bajba jutott ágazatokban, főképp a kiskereskedelemben és az idegenforgalomban, de a logisztika is az érdeklődés fókuszába kerülhet – írták.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megbírságolták Moszkvában a Twittert

hét ápr 5 , 2021
Egy moszkvai bíróság pénteken 2,4 millió rubelre (~ tízmillió forintra) bírságolta meg Twittert, amiért nem volt hajlandó eltávolítani fiatalkorúakat nem engedélyezett tüntetésben való részvételre buzdító bejegyzéseket. A Twitterre korábban ugyanilyen törvénysértés címén 3,2 millió és 3,3 millió rubeles bírságot szabott ki a bíróság az orosz fővárosban, így a pénteki összeggel […]
Twitter