Legalább a német elektrotechnikai ipar termelési kilátásai nőnek

áramkőrJavuló termelési kilátásokat jelez a német elektrotechnikai és elektronikai ipari ágazat márciusi és első negyedévi megrendeléseinek a növekedése az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI jelentése alapján.

Márciusban 31,3 százalékkal nőtt a német elektrotechnikai és elektronikai ágazat megrendelése az egy évvel korábbihoz képest. A ZVEI (Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V.) vezető közgazdásza Andreas Gontermann azonban hangsúlyozta, hogy a viszonylag nagy növekedés csak részben tulajdonítható a javuló nemzetközi konjunkturális környezetnek, elsősorban a tavalyi alacsony bázisértékre vezethető vissza. A belföldi megrendelések 35,9 százalékkal, a külföldi megrendelések 27,7 százalékkal nőttek márciusban. A külföldi megrendeléseken belül az euróövezeti országokból érkező megrendelések 25,6 százalékkal, a harmadik országokból pedig 28,6 százalékkal emelkedtek. Az első negyedévben 15,6 százalékkal bővültek az elektrotechnikai és elektronikai ipar megrendelései, a belföldi megrendelések 14,7 százalékkal, a külföldiek 16,4 százalékkal. Az euróövezeti megrendelések 11,7 százalékkal emelkedtek éves bázison az első negyedévben, a harmadik országokból érkező megrendelések pedig 19,0 százalékkal. Az ágazat reálértéken vett termelése 11,6 százalékkal múlta felül az idén márciusban a tavalyit, az első negyedévben pedig 3,1 százalékkal.

A 18,3 milliárd eurós márciusi értékesítési árbevétel 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februárit pedig “nagyjából hárommilliárd euróval” –  Gontermann elmondása szerint. A belföldi árbevétel 6,9 százalékkal nőtt 8,5 milliárd euróra, a külföldi pedig 12,4 százalékkal 9,8 milliárd euróra. Az euróövezeti bevétel 3,5 milliárd euró volt márciusban, 14,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, az egyéb külföldi pedig 6,3 milliárd euró 11,3 százalékos növekedéssel. Az év első három hónapjában 47,9 milliárd eurós értékesítési árbevételre tett szert az ágazat, 3,1 százalékkal többre a 2020 első negyedévinél. A belföldi forgalom 1,2 százalékkal nőtt 22,2 milliárd euróra, a külföldi pedig 4,7 százalékkal 25,7 milliárd euróra. Az euróövezeti forgalom 3,7 százalékkal emelkedett 9,4 milliárd euróra, a világ többi részébe pedig 5,3 százalékkal 16,3 milliárd euróra. Az ágazat kapacitáskihasználtsága az egy évvel korábbinál több mint tíz százalékponttal áll magasabban 86,7 százalékon, a megrendelésállomány pedig 3,8 hónap termelésének a fedezésre elegendő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg az 5G hálózatok kiépítését szabályozó törvénytervezetet Romániában

ked máj 11 , 2021
A román parlament gyorsított eljárásban vitatja meg az 5G hálózatok kiépítését szabályozó törvénytervezetet, amelyet április közepén terjesztett be a kormány a parlamentnek – jelentette ki Florin Citu román miniszterelnök. A kormányfő azt követően nyilatkozott erről, hogy a múlt héten Gabriel Nasui gazdasági miniszter arra kérte a parlamentet, halassza el a […]
Florin Citu