Lebuktak a CoinVault zsarolóvírust író hackerek


A holland rendőrség letartóztatott két férfit Amersfoortban, Hollandiában, a CointVault ransomware, vagyis zsarolóvírus támadások ügyében. A rosszindulatú kampány 2014 májusában kezdődött és az idén is folytatódott, több mint 20 ország felhasználóit megcélozva. A Kaspersky Lab és a Panda Security is jelentős munkával járult hozzá a nyomozáshoz, amellyel segítette a holland rendőrség, azon belül is a nemzetközi high-tech bűnözési egység (NHTCU) munkáját. A CoinVault bűnözők több tízezer számítógépet fertőztek meg világszerte, a legtöbb áldozat Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában volt. Sikerült legalább 1500 Windows alapú gépet lezárniuk, bitcoint követelve a felhasználóktól fájljaik titkosításának feloldásáért cserébe.

„2015 áprilisában új mintát találtunk. Érdekes módon a minta bináris kódja tökéletes holland kifejezéseket tartalmazott. A holland egy viszonylag nehéz nyelv ahhoz, hogy bármiféle hiba nélkül írjuk, így a nyomozás elejétől gyanítottuk, hogy volt egy holland hacker a vírus írói között. Később ez a feltételezés igaznak bizonyult. A CoinVault elleni győzelem a bűnüldöző szervek és a magáncégek közös erőfeszítésének köszönhető. Komoly eredményt értünk el: a két gyanúsított elfogását” — mondta Jornt van der Wiel, a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Öt tipp, amivel megvédheted a privát képeid: két zár jobb, mint egy

hét szept 21 , 2015
A Kaspersky Lab öt egyszerű, mindenki által elérhető módszert mutatott be, amellyel biztonságosabbá teheti telefonját és kizárhatja a kéretlen kíváncsiskodókat. 1. Két zár jobb, mint egy A legtöbb ember úgy gondol a kéttényezős hitelesítésre, mint mikor a rendszer egyszer használatos jelszót küld sms-ben. Nos, valóban ez a legjobb módszer a […]

Friss, ropogós