Laufer: még mindig kevés informatikus végez

Laufer TamásFontos, hogy minél több fiatal válasszon informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot, ennek ösztönzését szolgálja a Programozd a jövőd! projekt – mondta az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Laufer Tamás hozzátette: Magyarországon jelenleg nem folyik elég intézményben informatikus képzés, és hiába emelkedik évente az informatika szakra jelentkezők száma, még mindig kevesen végzik el a képzést. Véleménye szerint a magyar munkapiacról 22 ezer informatikus hiányzik, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a köznevelésben (sic!) nagyon kevés olyan tanár van, aki az informatikai, mérnöki tanulmányokat figyelemfelkeltő módon tudja oktatni. Az IVSZ mentorprogramja által az egyetemekre, főiskolákra látogató informatikai szakemberek saját példáikkal mutatják be, hogy mekkora lehetőségek vannak a szakmában – fűzte hozzá.

Vélemény
Lehet siránkozni azon, hogy a közoktatásban kevés komoly informatikai tudással és azt inspiráló módon előadni képes tanár van, de érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ez miért van így. Örömmel közölnénk az IVSZ elnökének válaszát arra kérdésre, hogy tanítana-e havi 150-250 ezer forintos nettó fizetésért informatikát egy átlagosan lepusztított budapesti állami tulajdonban lévő általános iskolában hétről-hétre, évről-évre. Azért pedig, hogy évek óta 20-25 ezer informatikus hiányzik Magyarországon nem csak a “rendszerváltó kormány”, hanem az ehhez asszisztáló szervezetek, köztük az IVSZ is felelős.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Beperelték Snowdent a könyve miatt

hét szept 23 , 2019
Az amerikai igazságügyi minisztérium beperelte Edward Snowdent, a 2013-ban titkos hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató volt központi hírszerző ügynökségi  (CIA) alkalmazottat a most megjelent könyve miatt. A minisztérium közleménye szerint Snowden a könyvet megjelenése előtt nem mutatta be az amerikai hírszerző szerveknek, s ezzel megsértette a CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) […]
könyv