Lassult a digitális reklámpiac növekedése

forintLassult az első negyedévben a digitális hirdetési piac növekedése – áll az iparág legfontosabb szereplőit összefogó Interactive Advertising Bureau (IAB) közleményében. Az adatsor szerint az év első három hónapjában 4,9 százalékkal haladták meg az online reklámbevételek az egy évvel korábbit, míg 2014 első negyedének végén még 17,2 százalék volt ez a mutató. A tavalyi második negyedévben 13,7, a harmadikban 12,3, míg a negyedikben 7,5 százalékos volt a bővülés az előző esztendő azonos időszakához képest.

Szakértők szerint a növekedés motorja továbbra is a szegmens átlagának többszörösével bővülő mobil-, és az ennél jóval visszafogottabban teret nyerő webes hirdetés volt. Mindkét forma erősebb bővülést hozott az első negyedévben, mint 2014 azonos időszakában – közölte. Az IAB közleménye szerint a webes hirdetések ugyanakkor az átlag alatt teljesítettek, miközben visszaesett a videóhirdetések piaca. Az elemzés szerint a távközlési, az élelmiszer, gyógyszer és turizmus szektorokba tartozó online hirdetések messze az átlag feletti bővülést hoztak, a pénzintézetek, a kereskedelemi hirdetők, és az apróhirdetések alulteljesítettek, sőt visszaestek.

Az elmúlt tizenöt évben folyamatosan bővült a digitális reklámozás, amely a 2000-ben becsült 900 millió forinttal szemben tavaly 49,47 milliárdos bevételt könyvelhetett el. De egyre közelít az a pillanat, amikor már nem magában a médiapiac digitalizációja generál jelentős növekedést, az online költések pedig elérik azt a maximális piaci részesedést, ahonnan már csak a teljes piac növekedése mellett várható komolyabb bővülés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Tapló rabló vitte el a mobilt

szo máj 16 , 2015
Az Orosházi Rendőrkapitányság rablás bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást egy 2015. május 16-án, kora hajnalban perckor érkezett bejelentés alapján. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy 72 éves bácsit otthonában bántalmazott egy férfi. Elvette a mobiltelefonját és a pénzét, majd a konyhában egy kést vett magához és még több pénzt […]

Friss, ropogós